Un artist plastic cu rădăcini unghenene și-a expus lucrările la o expoziție din Berlin. 5 dintre ele – la tema COVID-19

Artistul plastic Valeriu Curtu, originar  din Ungheni, și soția sa, Iulia, stabiliți în Germania, și-au expus lucrările în cadrul unei expoziții de artă plastică contemporană la Casa Științei și Culturii Ruse din Berlin, Germania.
”Am expus patru lucrări de pictură și cinci caricaturi pe tema COVID 19, iar soția – cinci portrete. Cu aceste lucrări am participat la expoziții în Italia, Norvegia, Mexic și Germania. De asemenea, am expus o lucrare specială – Ursul, care este simbolul Berlinului”, a precizat Valeriu Curtu pentru Agenția ”Moldpres”.
De notat că la expoziția respectivă participă 22 de pictori vorbitori de limbă rusă.
Valeriu Curtu s-a născut la 24 aprilie 1956 în orașul Ungheni. În 1976, a absolvit Școala de Arte Plastice ”I. Repin”, în prezent Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău, dipă care, în 1982 – Institutul Unional de Cinematografie (VGIK) din Moscova, secția animație.
În anul 1987, absolvește Cursurile Superioare de Regie din Moscova.
A lucrat la Studiourile ”Soiuzmulitfilim” din Moscova și ”Moldova-film” din Chișinău. În 1986, a devenit membru al Federației Caricaturiștilor din Europa, iar în 1990 – membru al Uniunii Artiștilor Plastici din URSS.
În calitate de scenarist și regizor, a creat șapte filme de animație. Ca pictor-producător, a lucrat la două filme de comedie produse la Studioul ”Buciumul”. Concomitent, a publicat caricaturi în diverse publicații umoristice: ”Крокодил” (Moscova), ”Eulenspiegel” (Germania), ”Urzica”, ”România Liberă”, ”Flacăra”, ”Rebus” (România), în revista  ”Chipăruș”, precum și în ziarul ”Vocea poporului” (Chișinău).
În 1994, trece cu traiul la Berlin. Aici lucrează, împreună cu soția, pictoriță și ea, la propria galerie ”Kurtukunst”, continuând colaborarea cu ziare și reviste germane: ”Bild am Sontag”, ”Partner”, ”Gartenfreund”, ”Stiftung Warentest”, ”Europa-Express” (pictor șef).
A participat la diverse concursuri și festivaluri de caricature, obținând peste 100 de premii, medalii și diplome, dintre care 20 de premii pentru primul loc. Din anul 2010 organizează un concurs internațional de caricatură la Berlin.
Chiar dacă soarta l-a dus departe, Valeriu Curtu nu au uitat niciodată de orașul său natal. Ungheniul se regăsește în multiple lucrări ale sale. Cu ocazia aniversării de 60 de ani d ela naștere, în 2016, Valeriu Curtu și-a expus 45 din lucrările sale (caricaturi) la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni, după ce a vernisat aceeași expoziție la Muzeul Național de Artă al Moldovei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *