La Ungheni s-au marcat cei 400 de ani de la Bătălia de la Țuțora

O placă comemorativă, dedicată aniversării a 400-a de la Bătălia de la Țuțora contra hoardelor turco-tătare și a morții hatmanului armatei poloneze Stanislav Zholkiewsk, a fost dezvelită sâmbătă, 19 septembrie, la Ungheni. Aceasta este situată în preajma Bisericii romano-catolice ”Sfânta Ana” din municipiul Ungheni.
La evenimentul solemn au participat, Excelența Sa Bartlomiej Zdaniuk – Ambasador al Republicii Poloneze în Republica Moldova, deputatul Igor Munteanu, Igor Șarov, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Anton Coșa, episcopul catolic, reprezentanți ai administrației publice locale, reprezentanți ai organizațiilor și ai comunității poloneze din Republica Moldova.
„În calitatea mea de istoric și cercetător mi-ar plăcea foarte mult să ne aprofundăm în istoricul acestui eveniment, să vorbim despre rolul și importanța bătăliei pentru popoarele Republicii Moldova și Republicii Polonia, dar și despre personalitatea Hatmanului Stanislaw Zolkiewski, cu adevărat un măreț conducător de oaste polonez care și-a pierdut viața în această luptă”, a declarat Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, prezent și dânsul la eveniment, se arată într-un comunicat al Minisetrului.
Potrivit oficialului, pe lângă importanța istorică și culturală, acțiunea de astăzi are o profundă conotație educațională și „este de fapt o lecție de viață, omenie și exemplu elocvent pentru generația de astăzi, dar și pentru generațiile viitoare despre cum putem să ne asumăm și să păstrăm vie flacăra istoriei”.
NOTĂ: Bătălia de la Țuțora a fost o luptă dintre Uniunea statală polono-lituaniană (sprijinită de trupele Moldovei) și Imperiul Otoman (susținut de Hanatul Crimeii), care a avut loc în perioada 17 septembrie – 7 octombrie 1620 în Moldova, la Țuțora, pe malurile Prutului.
Anul 2020 a fost desemnat de către Seimul Republicii Polone ca an dedicat Hatmanului Stanislaw Zolkiewski, mare conducător de oști polonez, căzut după lupta desfășurată lângă localitatea Țuțora, aproape de Ungheni.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *