FOTO / Sărbătoarea Fagului a ajuns la a opta ediție

Lume multă, lume bună și voioasă au petrecut o zi de duminică în Rezervația Naturală ”Plaiul Fagului” de la Rădenii Vechi.
Duminică, 6 septembrie, aici s-a desfășurat o nouă ediție a Festivalului ”Sărbătoarea Fagului”. Deși, ediția din acest an s-a sărbătorit altfel, cu un număr limitat de oameni și activități, totuși activitatea a fost una pe măsura așteptărilor.
Festivalul ”Sărbătoarea Fagului” a inclus trei activități, în trei locații diferite, special pentru a evita aglomerarea. ”Opt ani la rând suntem într-un parteneriat frumos aici, la Rezervația Naturală ”Plaiul Fagului” – un spațiu minunat. Nu poate cultura să fie în afara unui astfel de eveniment”, a subliniat Diana Dicusarî, Directorul Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
Însuși evenimentul de lansare a spațiului expozițional în aer liber s-a desfășurat la fosta tabără de copii ”Pro Sănătate”. Totodată aici a fost prezentat proiectul „Patrimoniul Cultural Comun-Sursa de Dezvoltare a Spiritului Antreprenorial în Bazinul Mării Negre” BSB-371, COMOARA  și activităților de aranjare a spațiului expozițional în aer liber dar și alte proiecte de dezvoltare a turismului în zona codrilor, finanțate de poporul polonez prin programul Asistența Poloniei, pe parcursul a ultimilor 6 ani. Au fost premiați cioplitorii în lemn care au participat la Tabăra Cioplitorilor în lemn, ediția 2020. Desigur, a fost prezentată și o expoziție în aer liber cu bucate tradiționale, sculpturi în lemn, artizanat. Atmosferă de sărbătoare au fcăut Ansamblul folcloric de bărbați ”Răzeșii”, de la Palatul de Cultură din Ungheni.
În partea a doua a evenimentului, la terasa multifuncțională, s-a desfășurat simpozionul științifico-practic „Albinăritul creator de cultură și civilizație-dimensiuni și valori etnofolclorice ale albinăritului în spiritualitate”, la care s-au întâlnit specialiști în ale albinăritului. Tudor Colac, doctor în etnologie şi cercetător ştiinţific, a fost cel care a deschis sesiunea de comunicări ştiinţifice pe diverse teme legate de albinărit şi produsele apicole. Desigur, nu a lipsit nici expoziția cu vânzare a produselor apicole ai membrilor Clusterului turistic ANTREC-Ungheni. Iar în utlima parte a fost lansat ”Traseul mierii”, totodată fiind prezentat și proiectul ”Traseul mierii –  instrument de abilitare economică”, finanțat de Ministerul Estonian al Afacerilor Externe.
Activitatea s-a încheiat cu o excursie ghidată la prisaca din rezervație și la Punctul demonstrativ apicol. Au fost înmânate diplome şi certificate participanților.
De subliniat că Festivalul ”Sărbătoarea Fagului” a fost organizat de Consiliul raional Ungheni, în parteneriat cu Secţia Cultură a raionului Ungheni, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Clusterul turistic ANTREC-Ungheni, Rezervația Naturală ”Plaiul Fagului” și Primăria Rădenii Vechi.






 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *