Un nou proiect la Ungheni. ”Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi”

La Ungheni a fost lansat un nou proiect: ”Parteneriat împotriva deșeurilor pentru zonele rurale verzi”. Acesta este implementat de Municipalitatea Tskaltubo, Georgia, în care Primăria municipiului Ungheni este partener, alături de REC Causcas (Armenia), Asociașia Tehnopol Galați, Uniunea Oamenilor de Știință din Imereti ”Spectri” Kutaisi (Georgia).

La Conferința de lansare, care a avut loc pe 14 august, au fost prezenți reprezentanți ai adminsitrațiilor pulice locale, partenere în proiect. Este vorba de primăria municipiului Ungheni (partener principal) și Zagarancea, Pîrlița, Valea Mare, Costuleni, dar și Mănoilești. ”Cu adevărat este un proiect foarte important, nu este un moft a cuiva, dar este o problemă în care trebuie cu toții să ne implicăm”, a subliniat Valentina Grosu, primar de Mănoilești.
De subliniat că rolul Primăriei Ungheni va fi de a stabili Punctul de consultare și educație privind reciclarea deșeurilor, facilitând astfel introducerea selectării și reciclării deșeurilor în cele cinci comunități rurale din raionul Ungheni. Totodată, va împărtăși experiența sa de reciclare a deșeurilor cu partenerii și alte părți interesate. ”Obiectivul general al proiectului este de a contribui la îmbunătătțirea calității mediului și la reducerea deșeurilor și poluării râurilor în zonele rurale prin sprijinirea cooperării dintre Georghia, Armenia, Moldova șibRomânia”, a subliniat Svetlana Ciobanu, co-coordonator de proiect.
În cadrul proiectului, pe lângă schimburi de experiență, traininguri și instruiri, tabere eco, concurs de desen, acțiuni de curățenie și evenimente prilejuite de zilele internaționale și locale de mediu, va fi editată și o broșură despre experiența de reciclare a deșeurilor în municipiul Ungheni, un ghid pentru școli ”Cum să protejăm râurile împotriva gunoiului”, dar și o carte de colorat pentru copii despre viața râurilor, traduse toate în limbile georgiană și armeană.
Iar la final de proiect, vor fi încheiate acorduri de înfrățire între orașul Tskaltubo (Georgia) cu celelalte orașe partenere în proiect: Ungheni (Republica Moldova), Galați (România), Dilijan și  Vanadzor (Armenia).
Potrivit Svetlanei Ciobanu, bugetul total al proiectului este de 780 mii 701 euro, din care Primăriei Ungheni îi revine 140 mii 300 euro, inclusiv 129 mii 076 euro sub formă de grant.
Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre (Black Sea) 2014 – 2020. Green Rural / APRA


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *