La Bumbăta, lada plină cu „Dor bătut în peritare” a fost scoasă la iveală

Lada cu zestre este, aproape, o amintire în zilele noastre. Iar pentru ca această amintire să nu fie dată uitării, Centrul de Cultură Bumbăta, a inițiat un proiect „Dor bătut în peritare”.
Inițiativa aparține Dinei Ciobanu, șefa Centrului Cultural Bumbăta. Iar timp de două săptămâni, Dina Ciobanu și-a propus să scoată din lada meșterițelor din Bumbăta toate peritarele.
Ana Boghean, o locuitoare din satul Bumbăta, spune că păstrează chiar şi lucrările ţesute încă de mama sa. Când era mai tânără, țesea și ea iar ochii se bucurau, acum însă nu mai poate. Toate amintirile şi dorul sunt aşezate frumos în Casa Mare.
”Acest proiect a fost ca o provocare pentru mine”, povestește șefa Centrului Cultural, după care adaugă: ”Din dorinţa de a răscoli amintirile, de a le face pe eroinele satului meu să-mi arate ce păstrează în lada cu zestre, am reuşit să ajung la inima lor. Mare mi-a fost mirarea de comorile ascunse în casa omului, de poveştile din spatele fiecărui peritar, de dorul, dragostea şi răbdarea în care au luat naştere. Peritarelele au rămas elementele de cultură ce transmit valori şi crează punţi între generaţii”.
”Fără îndoială acest proiect va avea continuitate”, a subliniat Dina Ciobanu. Dar pentru aceasta, Dina Ciobanu are nevoie de un aparat de fotografiat pentru a imortaliza toate aceste moment pe care și le-a propus să le înveșnicească. Astfel, dânsa și-a propus să apeleze la autoritățile publice locale pentru un ajutor financiar. ”A avut un mare impact asupra locuitorilor, ba mai mult rezultatele au fost pe măsura așteptărilor, poate chiar și mai mult. Iar aceasta îmi dă un imbold să continui ce am început”, a conchist dânsa.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *