Contribuțiile la Fondul Viei și Vinului în 2020


Recent, au intrat în vigoare modificările la Legea privind plata contribuțiilor obligatorii la Fondul Viei și Vinului dar și modificările aduse Legii Viei și Vinului. În conformitate cu documentul publicat în Monitorul Oficial, producătorii de struguri și produse vitivinicole sunt scutiți de la plata contribuțiilor obligatorii la Fondul Viei și Vinului (FVV), evaluat pentru 2020.
În același timp, contribuțiile deja plătite vor fi transferate cu obligațiile de plată pentru 2021. De asemenea, se prevede că suma alocărilor bugetului de stat pentru FVV prevăzută pentru 2021 din Fondul național pentru dezvoltarea agriculturii și zonelor rurale nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor obligatorii la Fondul Viei și Vinului aprobat în bugetul de stat pentru 2020.
Totodată, au fostefectuate modificări în Legea Viei și Vinului, referitor la subiectele relațiilor reglementate de această lege sunt persoane fizice și juridice, inclusiv rezidenții FEZ (Free Economic Zone), care își desfășoară activitatea în sectorul pepinieră, viticultură și vinificație. În consecință, contribuțiile obligatorii ale producătorilor de struguri și produse vitivinicole, inclusiv producătorii de struguri și produse vitivinicole, rezidenți în zone libere, vor forma FVV.
În conformitate cu legislația, plătitorii contribuțiilor obligatorii la FVV sunt producători de răsaduri altoite pentru producția de struguri destinate producției de struguri și produse vitivinicole (valoarea contribuției este de 0,12 lei pe răsaduri altoite vândute pentru producția de struguri); producători de vin (30 de lei pe tonă de struguri vândute destinate prelucrării, 0,1 lei pe un litru de vin vândut) – pentru vinăriile care au achiziționat struguri pentru prelucrare; producători de băuturi pe bază de vin, produse pe bază de vin (0,1 lei pentru un litru de vin vândut sau băutură pe bază de vin; 1,6 lei pentru un litru de alcool absolut vândut conținut în produse pe bază de vin, cu un vrac ponderea alcoolului nu mai puțin de 25%).
Obligația de a evalua și plăti contribuțiile începe din ziua emiterii facturii fiscale, a declarației de import / export sau a chitanței.
De asemenea, legea specifică procedura de utilizare a fondurilor Fondului. De exemplu, printre altele, resursele pot fi utilizate pentru a implementa programe / proiecte pentru dezvoltarea viticulturii și vinificației în parteneriat cu asociații specializate, entități comerciale din sectorul vinicol și vin, instituții educaționale și de cercetare specializate, specialiști în acest domeniu. Fondul va fi folosit și pentru transferul de tehnologie și know-how, inclusiv pentru crearea și utilizarea site-urilor de demonstrație experimentală, furnizarea de proiecte cu materiale, echipamente și echipamente, elaborarea și publicarea de informații / materiale de instruire.
După finalizarea proiectelor implementate de Biroul Național al Viței și Vinului, proprietățile achiziționate de la FVV în cadrul lor pot fi transferate gratuit în proprietatea partenerilor de proiect. Criteriile și procedura de selecție a partenerilor din proiect sunt stabilite în conformitate cu Regulamentul aprobat de Consiliul de coordonare al Oficiului Național al Viței și Vinului.
O altă modificare a legii stabilește noua componență a Consiliului de Coordonare FVV.
Este format din 13 membri și include trei reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, trei reprezentanți ai Uniunii Viței și Vinului din zona delimitată geografic „Valul lui Traian”, doi reprezentanți ai Asociației Viței și Vinului din Zona Delimitată Geografic „Codru” și Asociația Producătorilor de Vin cu Indicație Geografică Protejată „Ștefan Vodă”, câte un reprezentant al Asociației Producătorilor de Divine și Brandi din Moldova și Asociația Cultivatorilor și Cultivatorilor și a unui reprezentant al Asociației Vinului și Vinului, care va avea cea mai mare sumă de contribuții evaluate și plătite la Fondul Viei și Vinului în ultimii patru ani ai activității Consiliului de coordonare.
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *