Construcția unui Complexul Sportiv Multifuncțional în parcul central din orașul Călărași a stârnit multe dispute

Construcția Complexului Sportiv Multifuncțional în parcul central din orașul Călărași a stârnit multe reacții, atât pozitive, cât și negative.
Unii locuitorii orașului au ieșit să protesteze în fața primăriei, fiind indignați că sunt defrișați 16 copaci și se va distruge parcul, alții au venit cu argumente în favoarea acestui proiect de anvergură.
Părerile cetățenilor. Pro sau contra?
”Da, tăierea copacilor este dăunătoare pentru starea ecologică a orașului, însă eu am considerat creșterea economică și imaginea generală a orașului un factor mai important la moment. În plus, se vor planta noi copaci în locul celor tăiați. Problemele ecologice mai acute, la nivel local, sunt poluarea râurilor. Odată cu o creșterea nivelului economic, putem găsi și soluții pentru problemele ecologice”, și-a scris părere tânărul călărășean Andrei Gavriliță. ”De la început, când am auzit vestea de la localnicii indignați, eram contra, dar, după ce am analizat proiectul, mi-am dat seama că impactul ecologic nu o să fie atât de mare. Concluzia mea finală este că trebuie să creăm un oraș frumos și prosper, care o să servească generațiilor viitoare”, a mai scris el.
Mihai Fisticanu, antrenor la Școala Sportivă din Călărași, spune că acest complex sportiv, care va avea și sală de jocuri, și sală de forță, și bazin pentru înot, este unul de mare necesitate pentru comunitatea sportivă din oraș. ”Știu că foarte mulți locuitori ai orașului sunt împotrivă ca acest complex să fie amplasat în Pacul Central, din motiv că vor fi defrișați copacii. Dar, dacă e să privim atent, nici măcar nu este vorba de defrișare, căci sala va fi amplasată pe locul unde actualmente se află fosta platformă de dansuri”, a precizat dânsul, venind cu un îndemn către călărășeni să se informeze corect și să nu se lase influiențați de cei care doresc să blocheze bunele inițiative.
Vor Complex Sportiv, dar nu în Parcul Central
La rândul său, consilierul orășenesc Dumitru Rusu susține că ideea este foarte bună, doar că trebuie de găsit locul potrivit, pentru a nu-i deranja pe cei ce locuiesc în preajmă. ”Parcul trebuie reabilitat și adus la condiție, ca să te poți odihni aici. Teren pentru un asemenea complex este mai la vale de Spitalul Raional – 4 hectare”, a comentat dânsul.
Daniela Trifan, o locuitoare a orașului Călărași, propune ca acest complex să fie construit la fostul Colegiu Pedagogic. ”Acolo poate fi și parcare, în școală – sală, căminul – pentru cazare – mini-hotel, contra cost pentru turisti”, a explicat dânsa.
Mariana Chiochiu la fel zice că proiectul e excelent, dar locația – nu. ”De ce nu optați să modificați renumitul colegiu pedagogic într-o altă instituție, ce va duce faima în continuare? Terenul de la colegiu dispune de tot ce este nevoie”, scrie ea.
Un sondaj on-line
Cu referire la acest subiect, zilele trecute, a fost anunțat și un sondaj online. Pe rețelele sociale poate să se expună oricine asupra construcției Complexului Sportiv Multifuncțional. Au fost propuse și alte locații pentru construcția acestuia.
Deocamdată, cele mai multe voturi, peste 40, sunt pentru construcția Complexului Sportiv Multifuncțional la fosta școală pedagogică din orașul Călărași. Peste 20 de respondenți sunt de acord ca acesta să fie construit acolo unde s-a propus inițial – în Parcul Central, iar 8 persoane au optat ca acest complex să fie construit lângă Spitalul Raional. Mai sunt și alte variante de răspuns.
Ce zic autoritățile?
Urmare a discuțiilor aprinse între călărășeni, subiectul privind permisiunea de proiectare a Complexului Sportiv Multifuncțional a fost exclus din ordinea de zi a Consiliului orășenesc din 14 august. Primarul orașului, ion Olari, susține, într-o postare pe facebook, că mulți dintre cetățeni au fost induși în eroare. ”Am propus să fie exclus din ordinea de zi, pentru a analiza mai profund și să discutăm mai mult cu cetățenii”, a declarat, la ședința Consiliului Orășenesc, primarul.
În schimb, Sergiu Artene, vicepreședintele raionului Călărași, se arată indignat de faptul că se face atâta zarvă pe baza unui proiect despre costul și finanțarea căruia încă nu se știe nimic. ”Nu visați la finanțări de sute de milioane, pentru că degrabă nu vor fi, sunt lucruri cu mult mai importante de realizat, pentru a crea ulterior premize și pentru asemenea proiecte. Mă refer la atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă bine platite, crearea condițiilor de revenire a concetățenilor de peste hotare etc”, a comentat dânsul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *