Ce îl leagă pe președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, de Ungheni? Un fost procuror face lumină

O fotografie, făcută publică recent pe rețelele sociale, îl arată pe Alexandr Lukașenko, actualul președinte al Republcii Belarus, în uniformă militară, la Ungheni.
Fotografia a fost făcută la mijlocul anilor ’70 din secolul trecut, fiind publicată e Andrei Buraciov. Potrivit lui, fotografia a fost făcută pe când Lukașenko avea puțin peste 20 de ani și își satisfăcea serviciul militar în trupele de grăniceri din Ungheni, scrie ziarulnational.md.
”Accesând informații din presa de la Minsk, am constatat că mai multe surse relatează că imaginea ar fi fost realizată în orașul Brest. Mai mult, unii analiști consideră că, inițial, Lukașenko a fost trimis să exercite serviciul militar ca un tânăr sovietic obișnuit, cu arma în mâini, însă atunci când superiorii au observat că acesta ar avea „pricepere” politică, el ar fi fost transferat într-o subdiviziune a KGB-ului”, relatează zugo.md
Pe de altă parte, general-maiorul Valeriu Balaban, fost procuror general al Republicii Moldova și fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a relatat într-un comentariu la fotografia respectivă: „I-am cunoscut și comandantul nemijlocit – Urazov Iuri Nicolaievici, iar peste 20 de ani le-am organizat și o întâlnire pe Aeroportul din Chișinău! A absolvit (Alexandr Lukașenko – nota red.) Centrul de instruire a sergenților din Ungheni (șase luni), iar mai apoi a plecat să-și continue serviciul militar în Zacarpatia, pare-mi-se Ujgorod sau Mucacevo”.

De notat că Valeriu Balaban a lucrat, în acea perioadă, la Procuratura din Ungheni.
Alexandr Lukașenko s-a născut  la 30 august 1954 în Kopîs, regiunea Vitebsk din Belarus. A fost înrolat în forțele armate în cadrul trupelor de frontieră ale KGB în perioada anilor 1975 – 1977.
La 20 iulie 1994, este alese președinte al Belarusului, funcție pe care o deține până în prezent.   La 9 august 2020, a fost reales pentru a șasea oară președinte, cu peste 80% din voturi, rezultate contestate în stradă de sute de mii de belaruși și nerecunoscute în Occident.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *