Agricultorii vor ieși mâine în stradă. Care le sunt revendicările

Imagine simbol. Foto: vectoreuropean.md
Imagine simbol. Foto: vectoreuropean.md

Imagine simbol. Foto: vectoreuropean.md
Imagine simbol. Foto: vectoreuropean.md

Fermieri din raioanele din zona de sud-est și centru, inclusiv cei din Ungheni, Călărași și Nisporeni, au anunțat pentru ziua de mâine proteste. Le-a ajuns cuțitul al os. Seceta i-a pus la pământ, iar autoritățile nu au întreprins, până la momentul de față, nimic pentru a-i ajuta.
Potrivit lor, toate posibilitățile de identificare a resurselor financiare pentru achitarea impozitelor la buget, plata salariilor angajaților, achitarea datoriilor, procurarea de piese, motorină etc. au fost epuizate, scrie AGROBIZNES.MD
Sursa citată mai scrie că agricutorii au înaintat Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale următoarele revendicări:
– instituirea stării de urgență pentru sectorul agrar în zonele de centru și sud ale republicii cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră atât pentru fermieri, cât și pentru furnizorii de inputuri agricole, ceea ce va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile față de creditori;
– implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de utilizare sau cesionarea TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu;
– scutirea de la plata impozitelor salariale și funciar a agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021;
– resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puțin 3000 lei per hectar și să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situații excepționale și APL sau prin AIPA dar prin modificarea regulamentului existent, instituind o procedură simplă, prezentând doar actele enunțate mai sus.
„Unanim ne exprimăm dezacordul față de Regulamentul privind aprobarea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, deoarece acesta este unul anevoios, nu este totalizat pentru întreg sectorul agricol (de exemplu, orzul de primăvară nu este inclus, proprietarii individuali nu sunt menționați) plus, sumele notate ca ajutor la ha sunt mizere. Rugăm anularea acestuia și elaborarea unui nou proiect în strânsă colaborare cu agricultorii”, au mai adăugat fermierii.
Protestul va începe la ora 10.00 (în Ungheni – la intersecția cu drumul ce duce spre satul Mănoilești), iar dacă nu vor fi întreprinse măsuri, fermierii susțin că vor bloca traseele începând cu ora 12.00. Ei spun că nu vor pleca din stradă până când nu vor fi prezentate soluții.
Totodată, au ținut să menționeze că protestele vor avea un caracter pașnic, cu respectarea distanței recomandate și altor resctricții impuse în perioada pandemiei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *