Agricultorii vor fi ajutați. De dragul asigurării securității alimentare a țării. Câți bani vor primi

Fotografie: monitorulexpres.ro
Fotografie: monitorulexpres.ro

Fotografie: monitorulexpres.ro
Fotografie: monitorulexpres.ro

Guvernul a alocat 100 de milioane de lei pentru acordarea de ajutor agricultorilor care au înregistrat pierderi la recolta din anul 2020, în urma calamităților natural, anunță cabinetul de miniștri într-un comunicat de presă.
Sursele financiare au fost prevăzute din Fondul de Intervenție al Guvernului. În acelați scop, au fost majorate de la 100 milioane la 200 milioane de lei mijloacele alocate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Astfel, în total, Executivul va repartiza 300 milioane de lei pentru compensarea parțială a pierderilor la culturile de grupa I.
Urmare a deciziilor lucate, s-au majorat compensațiile per hectar de la 1500 de lei pentru grâul de toamnă, orz – 1530 lei, rapița – 2100 lei, terenurile reînsămânțate – 1620 lei, legumele – 2000 lei, viță-de-vie – 3000 de lei. La unele culturi, compensația/ha va fi majorată chiar de 3 ori. Anterior, cuantumul la hectar constituia, în medie, 1000 de lei.
„Circa 2800 de  lideri agricoli, dintre care unii blochează acum drumurile, vor primi, neplanificat, de la buget aproximativ 300 milioane de lei acumulați din impozitele tuturor cetățenilor țării. Am avut mai multe întrevederi cu reprezentanții sectorului agricol în teritoriu și la Guvern. Am ajuns la înțelegerea că statul va face acest efort și va majora de la 1000 la 1500 lei/hectar. Astfel, noi ne ținem promisiunile. Obiectivul nu este de a compensa pierderile pentru activitățile economice. Obiectivul este asigurarea securității alimentare pentru anul viitor, iar pentru aceasta, agricultorii trebuie să semene grâu. Ei au nevoie de acest suport acum și pentru aceasta alocăm 300 mil. lei”, a declarant prim-ministrul Ion Chicu.
Totodată, în vederea susținerii producătorilor agricoli, sunt luate și alte măsuri: subvenționarea dobânzilor la credite nu doar cele noi, dar și cele angajate anterior (estimativ 100 milioane lei), restituirea TVA acumulat în conturi pentru subvenționarea plăților aferente salariilor (200 mil. lei), compensarea impozitului funciar (120 mil. lei), reeșalonarea datoriilor pentru livrarea tehnicii (cca 200 mil lei) etc.
Pentru a ajuta fermierii să obțină banii mai rapid, Guvernul a simplificat Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor. Agricultorii nu vor mai fi obligați să prezinte actele cadastrale, va fi suficientă prezentarea certificatelor de confirmare a deținerii terenurilor, eliberată de primăria în care fermierii activează.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, seceta și ploile cu grindină din ultimul an au afectat cca 200 mii hectare de teren agricol. Majoritatea culturilor au fost compromise în proporție de peste 60%, cauzându-le agricultorilor un prejudiciu total de 1,2 miliarde lei.
Până acum, suma despăgubirilor solicitate depășește 7 milioane 350 mii lei. Agricultorii pot depune dosarele până pe 18 septembrie 2020.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *