Constantin Ețco este numele pe care îl va purta de azi înainte gimnaziul din Horodiște

Începând cu 1 septembrie 2020, gimnaziului din Horodiște va purta numele lui Constantin Ețco.
Cu inițiativa de a-i atribui acest nume, a venit consiliul pedagogic de la gimnaziul din Horodiște. ”Elaborarea proiectului de decizie este favorabilă promovării numelor personalităților notorii ale Republicii Moldova”, se arată în proiectul de decizie.
Proiectul de decizie a fost pus la vot la ședința Consiliului raional din 13 august. ”Constantin Ețco a fost un om cu suflet mare care a ținut la baștina sa, dar și la școala care a învățat. A făsut donații de cărți și tehnică pentru școală. El este cel care ne-a dus faima”, ne-a spus Maria Gorenco, învățătoate la gimnaziul din Horodiște.
Cu mulți ani în urmă, a fost propus și numele lui Vasilii Țanțu, născut la Horodiște, deputat în Sfatul Țării, acesta fiind propus chiar de Constantin Ețco, dar decizia nu a fost aprobată.
NOTĂ: Constantin Ețco a fost doctorul habilitat în medicină, profesor universitar, laureat al Premiului Național în domeniul sănătății. S-a născut în satul Horodişte, într-o familie de ţărani mijlocaşi, pe 22 iulie 1941. A crescut doar cu mama, tatăl său fiind deportat în Siberia. A absolvit şcoala de 7 ani din satul natal, apoi şcoala medie din satul Pârjolteni. După doi ani de muncă grea, a intrat la Şcoala Medicală din orașul Tiraspol, pe care o absolveşte cu succes în 1961.
Urmează apoi serviciul militar, iar în 1965 se înscrie la facultatea curativă a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău. Este primul doctorand al profesorului Nicolae Testemiţanu. Fiind pasionat de ştiinţă, Constantin Eţco a efectuat o serie de cercetări în domeniul medicinei sociale, studiind cauzele şi nivelul mortalităţii infantile şi căile de reducere a acesteia. A decedat în decembrie 2017.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *