Vor fi reînviate soiuri de viță-de-vie de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Procesul deja a început

Imagine simbol: curentul.md

Datorită eforturilor Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA) două soiuri se viță-de-vie autohtone – Copceac și Negru de Căușeni – aproape pierdute, vor cunoaște o adevărată renaștere, scrie Agrobiznes.ro

„Am găsit aceste soiuri în colecția ampelografică, le-am curățat de virusuri și de cancer bacterian, le-am înmulțit in vitro și le-am sădit în plantația de pre-bază. Butașii se dezvoltă. Toamna vom strânge vița, iar primăvara vom pregăti butașii și-i vom planta în plantația-mamă”, a spus șeful Laboratorului virusologie și control fitosanitar din cadrul IȘPHTA, Victor Bondarciuc pentru Agrobiznes.
Dânsul susține că aceste soiuri nu mai există în plantațiile viticole din Republica Moldova. Poate că cineva are câțiva butași pierduți prin propria gospodărie, dar plantații cu asemenea soiuri nu există.

Vechimea lor nu poate fi stabilită cu precizie, dar se presupune că până și Ștefan cel Mare s-ar fi putut delecta cu un pahar de vin produs din struguri de Copceac sau Negru de Căușeni.

Soiurile respective se caracterizează prin originalitate, căci cresc doar în solurile noastre și în condițiile climatice de la noi.
Vinurile produse din Negru de Căușeni și Copceac sunt foarte bune. Negrul de Căușeni, de exemplu, are un specific european, nu lasă să se simtă arome negative sau buchete de arome în plus, susține Victor Bondarciuc.

Potrivit lui, odată ce butașii soiurilor renăscute vor fi sădiți în plantația-mamă, ei vor putea lua drumul pepinierelor, iar de acolo toți doritorii vor avea acces la material săditor viticol.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *