AUDIO / Se fură nisip din râul Prut

Foto: ipn.md
Foto: ipn.md

Foto: ipn.md
Foto: ipn.md

Întreprinderea de Stat Portul Fluvial Ungheni a extras ilicit 1850 de metri cubi de nisip din râul Prut, din regiunea satului Semeni. Prejudiciul calculat este de peste 369 de mii de lei, informează Ipn.md.
Despre acest fapt vorbește, într-un studiu, Sanda Sandu, bursieră a programului Public Policy Fellowship, făcând trimitere la informațiile Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale.
Un alt exemplu se referă la Nisporeni, unde a fost descoperită o activitate ilegală de extragere a nisipului, care a durat șase ani (2011-2017).  A fost extras ilegal nisip în valoare de peste un milion de lei.
Potrivit studiului, în ultimii ani se atestă o intensificare a proceselor de extragere a nisipului și prundișului din râuri. Această ilegalitate este des comisă sub pretextul lucrărilor de curățare a șenalului navigabil.
Autoarea a ajuns la concluzia că în Republica Moldova există o gestionare ineficientă a resurselor naturale la nivelul administrației publice centrale și locale, ceea ce duce la prejudicii atât ale mediului, cât și ale bugetului public.
Pentru a remedia situația, e nevoie, consider Sanda Sandu, crearea unei platforme naționale privind asigurarea managementului resurselor natural, dar și de o strategie cu privire la managementul sustenabil al resurselor naturale.
La momentul de față, și sancțiunile pentru asemenea fraude sunt disproporționale. „Deși agenții economici prejudiciază cu milioane de lei mediul și resursele naturale, ei primesc amenzi în valoare de zeci de mii de lei. În consecință, sancțiunea nu își atinge obiectivul de a preveni astfel de acțiuni și promovează corupția și toleranța față de aceasta”, a mai spus autoarea studiului.
Prezentarea studiului face parte din proiectul Public Policy Fellowship, implementat de către Departamentul Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova în parteneriat cu Hertie School of Governance (Berlin, Germania).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

5 Comments

  • Atașați vă rugăm articolul Dnei Sanda Sandu. Și specificați anul în care a fost extras nisipul ilicit. Nu dezinformați lumea!

    Reply
    • Expresul vă mulțumesc. Țin să vă informez că știrea nu este actuală(Dna specialistă a uitat să specifice anii în care s-au comis astfel de ilegalități). De 5 ani nu se mai efectuează lucrări de extragere a nisipului la debarcaderul Semeni și nici la alt debarcader din gestiunea Î.S.”Portul Fluvial Ungheni”.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *