Protest în fața primăriei. Comercianții au cerut ca Piața Centrală să fie deschisă și duminica

Peste 50 de comercianți de la Piața Centrală din Ungheni, au protestat azi dimineață în fața Primăriei Municipiului Ungheni. Ei au cerut ca Piața Centrală să fie deschisă pentru cumpărători și duminica (nu sâmbăta cum activează la moment), motivând că în această zi, oamenii de prin sate  vin pentru a face cumpărături, pentru că așa s-au pobișnuit de ani de zile. Plus la aceasta, din cauza schimbului de orar, veniturile lor au scăzut iar ei nu au cu ce să-și întrețină familiile.
Ieșit în fața protestatarilor, Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, le-a comunicat că această decizie nu aparține primăriei, ci Comisiei extraordinare pentru Situații Excepționale.
De subliniat că, până la pandemie, Piața Centrală a activat doar în zilele de joi și duminică. Timp de o lună aceasta a fost închisă din cauza pandemiei create de COVID – 19, iar în conformitate cu Decizia Celulei de criză a Comisiei extraordinare pentru Situații Excepționale din municipiul Ungheni din 11 mai 2020, este reluată activitatea Pieței Centrale din Ungheni și activează după un nou program, în zilele de marți, joi și sâmbătă, între ora 6.00 și 17.00.
Cumpărătorii însă au alte păreri. Dorința lor nu coincide cu cea a comercianților. Doamna Liuba (a refuzat să ne spună numele, motivând că are cunoscuți – comercianți la piață) zice că noul orar o avantajează mai mult. De ce? ”Pentru că în toată lumea, duminica oamenii se odihnesc”, a subliniat dânsa, după care a mai adăugat: ”Eu cred că sâmbăta e mult mai convinabil să mergi la piață, chiar și pentru omul de la țară. De dimineața a venit să-și facă cumpărăturile, a mers acasă și s-a apucat de treabă.  Iar duminica e liniște în oraș, de mai mare dragul”.
”Dar nu contează când e deschisă, atunci când are nevoie omul, atunci se duce. Dar când era doar joia și duminica, le era mai convenabil? Ei trebuie să mulțumească că piața a fost deschisă și pot să muncească. Ei cred că va fi așa cum a fost, dar cum a fost nu va mai fi”, o completează și doamna Maria (la fel a refuzat să ne zică numele ei din același motiv).
Și Eugenia Pîrțac din Todirești spune că în fiecare zi vine la Ungheni, la serviciu, în afară de duminică de aceea pentru ea e mult mai convinabil ca Piața Centrală să lucreze după noul regim: marți, joi și sâmbătă.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

48 Comments

  • În târg(piață)merg niște zvonuri precum că ar fi conflict de interese între magazinul Slavena și Primăria orașului. Sub pretextul unui ajutor financiar, conducerea magazinului ar fi convenit cu Primăria acest orar săptămânal.Lumea de la sate venind la Ungheni după cumpărături și piața fiind închisă,sunt nevoiți să cumpere la Slavena. În așa fel magazinul are un venit financiar destul de,,gras,,

    Reply
    • Vasea Budei va asigur ca lume de la sat in zi de Duminica nu prea vine ca circula rutierele goale nici motorina nusi rascumpara asa ca nu e prea 100%

      Reply
    • Nina Paduraru Sunt prope precum k Mitropilia a „recomandat” pietei centrale sã nu activeze în ziua de duminicã(document oficial tinut în mîna directorului pietei{pozã}). Tonul si fermitatea primarului A. Ambros în legãturã cu ziua de duminica(ei sunt gata toatã sãptãmîna s-o facã de piatã numai Doamne fereste nu duminica) iar dumneavoastra dak spuneti k se zvoneste este clar de unde pute…

      Reply
    • Hasnas Violeta Va contrazic, mama mea doar duminica poate sa vina la oras sa faca cumparaturi. Toata săptămîna e la munca. Asa ca graficul nou pentru cei de la tara nu e chiar convenabil!

      Reply
  • Pentru cumpărători orarul actual este mult mai bun,pentru că avem mai multe zile la dispoziție pentru a face piața.Comercianții, însă,pentru același câștig trebuie să iasă la piață 3 zile în loc de 2. Înainte,ziua de joi nu era zi de lucru,ci zi de PIAȚĂ!

    Reply
    • Vasea Budei adică? Eu înțeleg ca la toți nu le poți întra în voie, dar trebuie de ținut cont și de părerea consumatorului, marea majoritate sunt deacord cu graficul actual,practic oamenii s-au obișnuit cu asta ceia ce nu se referă și la cei ce vind la piață

      Reply
    • Oleg-Vika Gandrabura Purcelul hranit cu resturi tot e o obisnuinta dar nu o regula. Noi toti neam obisnuit sa ne obisnuim k sa le iasa cartile celor care ne hranesc.
      Numai k nu ei ne hranesc pe noi, ci noi pe ei iar noua ne ramin doar resturile. Cum ai mentionat ” ce nu se refera si la vinzatori”, ei muncesc pentru un produs proaspat calitativ si se lupta intro concurenta acerba, tu munncesti in domeniul tau p/u ati permite sa alegi, acum intervine ‘culiocelul nostru local’ si pune regulile lui de joc convenabile celei dea 3a parti, chipurile pentru binele nostru… paremise k astai tot. Dar de obisnuit se vor obisnui si cei de la piata, dak nu covitz-covitz si la friptura cu ei.

      Reply
    • Vasea Budei adresinduva in așa mod mai intii de toate arătați respectul față de propria persoană, și după față de cei din jur. Puteți să nu vă mai complicați și să rectificati postarea în bătaie de joc, eu personal am înțeles ce ați avut în vedere….. O zi bună, nu mai am deloc plăcerea de a va răspunde la toate snoavele dumneavoastră,…. Și da, știti vorba aia: mama proștilor e mereu gravidă.

      Reply
  • Duminica de dimineață se merge la biserica, apoi după slujbă se merge la târg. Unde oamenii se întâlnesc mai descuta și altă lume. Și tot așa mai departe. Tot ce este nou e greu de prins la început, dar cred că ne vom obișnui.

    Reply
  • Nici o conducere in Moldova nu face NIMIC pentru oameni, sigur ca si cazul de la Ungheni este in interesul buzunarului. De ce Ambros nu a raspuns la intrebarea protestatarilor, cum poate virusul sa aleaga zilele? Duminica te molipsesti, simbata- nu. Rusine Ambros, ai fost ales prin trucare.

    Reply
  • In toata lumea dumunica e zi libera, sunt deacord cu graficul nou. Mai punem si locuri de parcare destule care tot este un plus in zilele de marti, joi si simbata.

    Reply
    • Ion Poia Imi pare rau Ion, vorbesti de parca ai face reclama la Slavena. Monopolismul si Globalismul se imbiba in singe

      Reply
    • Vasea Budei eu fac cumparaturile doar de la piata si acum pentru mine in calitate de cumparator e mult mai benefic graficul de acum, deacord fiind si doamna de la care cumpar de fiecare data lactate precum si domnul care vinde peste proaspat. In loc de 2 zile acum avem 3 zile la dispozitie pentru a face cumparaturi. Apropo, la Slavena nu am intrat vreo 2 luni, cu asa deservire mult n-o duc ei.

      Reply
  • Pentru orășeni posibil graficul pieței să fie convenabil. Dar să nu uităm și de oamenii de la sate. Unii au nevoie de a-și realiza marfa,produsele în care au depus munca din primăvara devreme.De ce ar trebui să se procure anul întreg produsele din magazine, tratate cu pesticide chimice,când producătorul autohton stă cu marfa,neavând unde o realiza? Unii care toată săptămâna sunt la muncă, le este convenabil să facă piața Duminica. Înainte de pandemie nimeni nu sa lamentat de ziua de Duminică, acum e clar că cineva cuiva încurcă.

    Reply
  • E bine pe graficul nou nu mai e lumia pina intratita de ocupata si da doamne si bani si productie poti si sa vinzi si sa cumperi iar duminica zi de odihna si acasa si la o biserica

    Reply
  • Orarul nou este mai pertinent.
    Duminica este zi de odihnă și așa ar trebui să rămână pentru toate sferele de activitate.
    Schimbările sunt întotdeauna dificil de acceptat, dar rațiunea trebuie să învingă obișnuința greșită.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *