Fructele cele mai solicitate pe piața externă: Republica Moldova are doar 3,5 mii de hectare

Foto: moldpres.md
Foto: moldpres.md

Caisele sunt printre cele mai solicitate fructe pe piața externă, iar producerea lor poate deveni o activitate profitabilă pentru fermierii din Republica Moldova, susțin experții proiectului USAID ”Agricultura Performantă în Moldova”, potrivit MOLDPRES.
Conform sursei citate, suprafața livezilor de caise în Republica Moldova este de 3,5 mii de hectare. Acestea sunt amplasate, în mare parte, în zonele de sud, sud-est și centru.
În 2019, producția globală de caise în Republica Moldova a fost de circa 15 mii de tone. În 2020, din cauza condițiilor climaterice, producția de caise s-a redus considerabil.
Conform datelor statistice, la momentul de față recolta medie de caise în livezile clasice din Republica Moldova este de 3-6 tone per hectar, comparativ cu livezile intensive irigate, unde recolta medie este de circa 20 tone per hectar.
Specialiștii USAID/APM recomandă agricultorilor moldoveni livezi intensive cu soiuri noi, cum ar fi: Tsunami, Big Red, Kyoto, Lady cot, Faralia, Farbaly.
În acest an, Asociația Moldova-Fruct, cu suportul APM și în parteneriat cu Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare și Comisia de Stat pentru testarea soiurilor de plante, au inițiat testarea soiului Lady cot și a portaltoiului Wavit, care au fost deja incluse în  Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova. În 2021, vor fi testate  alte 9 soiuri de cais: Pinkot, Pricia, Farlis, Alice Col, Anegat, Digat, Gilgat, Iziagat, Jengat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *