Catastrofă la Sinești. Oamenii nu au mai văzut o ploaie adevărată de un an

De un an, oamenii de prin părțile Sineștiului nu au văzut ploaie adevărată. Nu a plouat puternic niciodată. Soarele a pârjolit totul. Pământul e plin cu crăpături. În unele locuri, prin fisurile formate încape palma.
Din cauza secetei, pierderile agricultorilor sunt imense. Au fost afectate totate culturile cerealiere. Grâul, floarea soarelui şi porumbul au fost compromise aproape în totalitate la Sinești.
„Porumbul nici nu a dovedit măcar să înflorească, sărmanul. Noi nici nu avem cuvinte măcar de spus. Dar situaţie e foarte gravă la noi”, a declarat, pentru publica.md, Gheorghe Alexa, agricultor.
În primăvara acestui an, dânsul a semănat porumb pe o suprafaţă de 130 de hectare. Nu va recolta, însă, nimic. Agriculoturl susține că pieredrile sunt de peste un milion de lei.
„Nici nu ştim încotro să o luăm”, spune dânsul, abia stăpânindu-și lacrimile. Potrivit lui, au mai fost ani grei, cu secetă, dar atunci a reuțit să-și recupereze măcar cheltuielile.
Din cauza secetei, au rămas fără recoltă şi agricultorii care au semănat grâu. Practic, de pe lanurile din preajma satului nu a ice secera.
Seceta a afectat puternic şi floarea soarelui. Plantele nu au mai reușit să crească înalte și viguroase ca în anii precedenți, iar pălăriile au rămas mici și fără vlagă.
Potrivit primarului comunei Sineşti, Iurie Ţăruş, aproape 80% dintre culturile cerealiere din sat au fost compromise de secetă, scrie publica.md. „Aşa catastrofă nu am mai avut niciodată”, a precizat dânsul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *