Uniunea Europeană oferă asistență financiară pentru dezvoltarea comunităților rurale din Ungheni

Uniunea Europeană oferă asistență financiară pentru dezvoltarea comunităților rurale din regiunile Ungheni și Cahul, se arată într-un comunicat de presă al EU4Moldova.
Un apel de granturi adresat Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din cele două regiuni, în calitatea lor de entități care valorifică metoda LEADER de dezvoltare, a fost lansat în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanţat de UE şi implementat de PNUD şi UNICEF.
Grupurile de Acțiune Locală pot beneficia de asistență financiară nerambursabilă în mărime de până la 50.000 Euro, acordați din fonduri europene, pentru acțiuni care stimulează dezvoltarea comunitară și crearea de noi locuri de muncă în satele din aceste două regiuni.
„UE este alături de cetățenii Republicii Moldova și sunt mândru să anunț o nouă realizare concretă a programului UE pentru regiuni-cheie. UE investește pentru a reduce decalajul dintre zonele urbane și cele rurale pentru a crea condiții de viață mai bune, precum și o dezvoltare economică solidă, ceea ce este și mai important pentru a contribui la redresarea în urma pandemiei COVID-19. Astfel, sunt încântat să subliniez importanța abordării LEADER în Moldova, care a fost dezvoltată în UE ca o inițiativă de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurală lansate la nivel local în vederea revitalizării zonelor rurale și creării de locuri de muncă. Programul UE pentru regiuni-cheie este destinat cetățenilor, iar acest apel reprezintă un alt pas concret către o mai bună calitate a vieții. Împreună vom reuși, pentru că împreună suntem mai puternici!”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Activitățile pentru care va fi acordată asistența financiară urmează a fi realizate în următoarele 12 luni. În 2020, patru iniţiative depuse de Grupurile de Acţiune Locală, care vor acumula cel mai mare scor, vor beneficia de finanţare. Programul de granturi va continua și în anii 2021-2024.
„Prin acest parteneriat valoros cu UE, ne dorim dinamizarea dezvoltării economice a comunităților rurale din regiunile-cheie Cahul și Ungheni și conștientizăm rolul sporit al Grupurilor de Acțiune Locală în reducerea dezechilibrelor economice și sociale, a disparităților dintre urban-rural, dar și în realizarea dezvoltării locale inteligente, circulare și incluzive, deopotrivă pentru bărbați și femei, tineri, vârstnici și cei mai vulnerabili. Acest sprijin este actual în contextul impactului fără precedent al COVID-19”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Propunerile de proiect vor fi evaluate de o comisie de experţi în cadrul câtorva etape de selecţie. Criteriile de eligibilitate sunt următoarele:

  • Cererea de finanţare va fi depusă de un Grup de Acţiune Locală din care fac parte comunităţile rurale din raioanele Cahul sau Ungheni;
  • Solicitantul va depune o singură cerere de finanțare;
  • Cheltuielile administrative propuse a fi acoperite de program nu vor depăşi 20% din buget (vor fi de maxim 7,000 EUR);
  • Participanţii la concurs vor asigura o contribuţie obligatorie de cel puţin 20% din bugetul total;
  • Bugetul solicitat nu va depăşi 50.000 EUR per cerere;
  • Cel puţin 30% din suma solicitată pentru finanţare este destinată dezvoltării economice şi creării de noi locuri de muncă în zonele rurale din Ungheni şi Cahul;
  • Cel puţin 50% din beneficiarii finali sunt locuitori ai satelor din raioanele Ungheni şi Cahul;
  • Prioritățile indicate în cererea de finanţare se regăsesc în Planurile Strategice de Acțiuni și/sau sunt destinate atenuării impactului cauzat de COVID-19.

Dosarele care vor întruni clauzele de eligibilitate vor trece în următoarea etapă de selecţie în cadrul căreia vor fi examinate/apreciate după criterii precum: relevanţa propunerii, rezultatele și impactul scontat, fezabilitatea și durabilitatea, sincronizarea cu obiectivele strategice ale GAL.
Condițiile de participare și eligibilitate le puteți citi AICI. 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *