Eroii ungheneni înveșniciți într-o carte a amintirilor

Recent a ieșit de sub tipar cartea „Eroii ungheneni nu mor niciodată”, a cărei autor este istoricul Corneliu Prepeliță, care este și președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni.

Potrivit lui, acest studiu se înscrie în șirul imens de activități realizate în scopul educației militaro-patriotice a tinerei generații, în spiritul dragostei față de țară și valorile naționale, dar și locale.
„Ideea mi-a venit acum trei ani în urmă, fiind cu discipolii mei la una din depunerile de flori organizate și desfășurate în memoria eroilor. Atunci spre marea mea mirare am stabilit faptul că însăși autoritățile publice locale nu cunoașteau cine sunt eroii raionului și câți sunt”, a decșlarat pentru ”Expresul”, Corneliu Prepeliță.
Această lucrare comemorativă, a fost menită să împrospăteze memoriile celor care i-au cunoscut pe martirii – eroi și binevenită pentru cei care doresc să îi cunoască. ”Totodată ea suplinește și acea nevoie stringentă a raionului nostru, ce va servi și un bun suport didactic la istoria locală. Practic profesorii vor avea posibilitatea să facă o trimitere a evenimentelor, de la cele locale la cele naționale, cu referire la acest război”, a mai adăugat Corneliu Prepeliță.
Cartea cuprinde 11 dosare personalizate ale celor 11 ungheneni căzuți cu moarte de erou în timpul Războiului din Transnistria. Lucrarea mai cuprinde un capitol aparte cu fotografii ale unghenenilor participanți în Războiul din Transnistria, iar rudele sau cunoscuții eroilor îi pot recunoaște chiar din acele imagini. „A fost o carte așteptată de mulți, tocmai de aceea a ajuns și momentul de a fi publicată. Iar acțiunile eroilor ungheneni, rămân a fi înveșnicite în acest manuscris, ce este o bună lecție de viață, nu doar pentru noi, cei care am crescut cu ei, dar și pentru cei care urmează s-o descopere și s-o învețe”, a menționat Corneliu Prepeliță.
Cartea are o simbolistică și un loc aparte în inima istoricului. ”Este o împlinire personală, dar și una profesională”, a conchis dânsul.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *