Drepturile omului: Garanții versus realități. Două tinere din Ungheni, studente în România, sunt indignate că au fost impuse să stea în autoizolare

Două tinere din orașul Ungheni, studente în România, sunt revoltate de faptul că ar fi fost impuse să stea 14 zile în autoizolare după ce au fost în țara vecină pentru a-și lua lucrurile personale, rămase acolo de la începutul pandemiei atunci când activitatea tuturor unităților de învățământ a fost suspendată.
Asta chiar dacă polițiștii de frontieră le-ar fi spus atunci când au trecut frontiera de stat, că nu vor trebui să stea în autoizolare la întoarcere.
Una dintre studente M.H, o tânără de 21 de ani din orașul Ungheni, care ne-a rugat să îi păstrăm anonimatul, este studentă în anul II la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Potrivit ei, în ziua de 28 mai a fost în Iași pentru a-și lua lucrurile din cămin și ar fi stat acolo doar câteva ore. La întoarcere, la punctual de trecere al frontierei Sculeni, tânăra ar fi completat fișa epidemiologică, iar polițiștii i-ar fi spus că nu trebuie să stea în autoizolare, întrucât este studentă și nu prezintă simptome ale infecției cu noul tip de coronavirus. Totuși, după o săptămână de la întoarcere, s-ar fi trezit cu polițiștii la ușa blocului. “Când a venit acasă polițistul, eu nu eram acasă. Făceam poze afara, pentru examen. A întrebat de mine și a zis că nu am voie să ies din casă 14 zile de la data intrării în țară. Ulterior am mai fost sunata acasă de un alt polițist, care a verificat dacă respect regimul de autoizolare”, a povestit tânăra. Potrivit ei, autoizolarea a pus-o în mare dificultate pentru că avea de făcut fotografii și videouri afară, pentru examenele de la facultate.
Cea de-a doua tânără din Ungheni, în vârstă de 19 ani, este studentă la Universitării ”Babeș Bolyai” din Cluj. Ea ar fi traversat frontiera de stat pe data de 29 mai 2020, tot pentru a-și lua lucrurile personale rămase acolo odată cu închiderea universităților. A ajuns acasă pe 31 mai, iar următoarea zi a fost sunată de către medicul de familie fiind atenționată că trebuie să stea în regim de autoizolare 14 zile. Tânăra ar fi stat în autoizolare până pe 13 iunie. Potrivit celor două tinere, în aceași situație ar fi mai mulți tineri ungheneni care își fac studiile în România și au mers recent în țara vecină pentru a-și încheia situația școlară sau pentru a elibera camerele de cămin.
Contactată telefonic, Cristina Vicol, ofițer de presă al Inspectoratului de Poliție Ungheni a declarat că polițiștii îi monitorizează pe toți cei care completează fișa epidemiologică la trecerea frontierei de stat. “Noi primim datele de contact ale persoanelor care au completat fișele epidemiologice. Oamenii legii sunt obligați să monitorizeze dacă aceste persoane respectă regimul de autoizolare timp de 14 zile. Dacă  cetățenii vizați, nu respectă acest regim, riscă amenzi de până la 22.500 de lei”, a subliniat dânsa.
Potrivit Hotărârilor nr.11 din 15 mai 2020 și nr.12 din 25 mai 2020 ale Comisiei Naționale Extraordinare de sănătate Publică, elevii și studenții înmatriculați în instituțiile de învățământ din alte state care la trecerea frontierei prezintă un document confirmativ (carnet de student/elev, confirmare din partea instituției sau contractul de înmatriculare la instituția de învățământ) nu vor fi obligați să respecte regimul de autoizolare, daca nu prezintă simptomele infecției cu COVID-19.
Autor: Doina Manic


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

  • Adică statul roman ne intra in situatie, neimpunandu-le carantină studenților, iar al nostru -nu. Dar dacă studentul în aceste 14 zile mai trebuie să meargă la un examen? Am in vedere anii terminali, licență

    Reply
    • Nici nu ar trebui să ne mire faptul că nu ne-au intrat în situație. Azi se spune una și mâine alta. Sunt studenți de-ai noștri în România care nu fac doar medicină și drept, ci și arte (pictură, design, grafică, teatru, fotografie etc). Ei merg acolo pentru că știu că vor fi văzuți și apreciați pentru ceea ce fac. Păcat doar că unii dintre noi au ochii închiși pentru tinerii artiști. Să fii artist nu este deloc ușor!

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *