Registrul fântânilor din Bravicea – aproape finalizat

Foto: Gheorghe Pruteanu

Registrul fântânilor din Bravicea este, aproape, finalizat. În urma investigațiilor efectuate de Asea Timuș, conferențiar universitar, născută la Bravicea Călărașilor, au fost înregistrate 364 de fântâni.

Foto: Gheorghe Pruteanu

Dintre acestea, 189 de fântâni, sau 52%, sun construite din piatră naturală, sau spălată, sau de râpă. Altele 92 de fântâni, sau 25%, sunt din burlane, iar 83 de fântâni, sau 23%, sunt din țeavă azbestoasă.
Cu referință la acces, 207 fântâni, sau 57%, au acces public, adică acestea sunt construite în drum, lângă gard și 157 fântâni, sau 43%, au acces privat fiind construite în ogradă. ”Cele mai multe fântâni sunt în ”Fundătură” – 57 la număr, apoi ”Dealul Hîrjăului” – 48 și ”Novac” – 44, iar din piatră naturală cele mai multe sunt, la fel, în ”Fundătură” – 49, ”Novac” – 23 și ”Dealul Hîrjăului” – 20”, se arată în studiul respectiv.
Ca vechime, cele mai ”bătrâne” fântâni sunt cele de lângă biserică, în special cea cu denumirea simbolică de „Fântâna rândunicii”.
Registrul preventiv se află în varianta PDF la Primărie Bravicea și Biblioteca publică ”George Munteanu” din localitate.
”Idea de a studia fântânile din Bravicea a apărut în timpul decodificării denumirilor patrimoniului toponimic al satului. În sens că un biotop, spre exemplu cu denumirea Opec, Molovateț, Pustaia, Mori, Budeasca etc., conțin multiple micro toponime ca: fântâna Boțăneștilor, a Bogheștilor, a Mărioarei Budicoaie, a lui Mândru, Arion, Taran, Bârlădeanu, Muller și tot așa. De aceea, am oprit studiul macro toponimelor și am preluat fântânile”, a declarat conferențiarul universitar, după care a mai adăugat: ”Neștiind ce volum de lucru urma, am început singură, apoi a fost necesar să formăm o echipă și să intervievăm mai mulți braviceni. Pentru unele fântâni s-a reușit de întocmit și câte o istorie, cu date precise mai multe sau mai puține, dar sperăm că utile și interesante, însoțite de imagini”.
Totodată, Asea Timuș a menționat că istoriile fântânilor din Bravicea nu sunt terminate, așa cum și Registrul respectiv nu este în varianta finală. ”De aceea, anunțăm public, ca bravicenii să se sesizeze de rezultatele obținute și, cât posibil, să mai contribuie la completarea acestora”, a conchis dânsa.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *