O fântână cu ciutură va înfrumuseța satul Sipoteni

O fântână cu ciutură va atrage de acum încolo toate privirile celor care merg pe strada centrală din Sipoteni.
Furca fântânii, înaltă de peste 6 metri și vopsită în culorile tricolorului, a fost deja instalată la începutul acestei săptămâni, de Rusalii, când credincioșii își curăță, tradițional, fântânile.
Vasile Rață, primarul de Sipoteni, ne-a comunicat că ideea reabilitării acestei fântâni a venit de la băștinașii stabiliți în diferite colțuri ale lumii. ”În cadrul unei ședințe on-line pe care administrația publică locală a avut-o cu asociația de băștinași, au venit diverse idei interesante. Una dintre acestea a fost legată de reabilitarea renumitei fântâni de pe traseul R1 Chișinău – Ungheni – Iași. Această fântână a avut cândva ciutură, însă după ce a putrezit, localnicii au înlocuit-o cu un ”vârtej” metalic. Am acceptat pe loc propunerea și am considerat că chiar ar fi minunat să îmbunătățim aspectul  localității, să-i dăm locului un aspect mai rustic, care ar atrage atenția tuturor trecătorilor”, a declarat Vasile Rață.
Potrivit edilului, fântâna cu ciutură nu este unica ce a fost readusă la viață în ultima vreme la Sipoteni.
Alte cinci fântâni din apropiere au fost amenajate de la începutul anului. Acestea au fost acoperite, pentru a  nu pătrunde praful de pe drum și alte gunoaie, iar la suprafață au fost montate pompe manuale. Acum toți cei care sunt însetați și se află în apropiere, pot bea din apa rece și curată din fântânile proaspăt curățate.
La amenajarea fântânii cu ciutură s-au mobilizat mai mulți localnici, care au dat o mînă de ajutor. Astfel, cheltuielile au fost minimalizate pe cât s-a putut. ”Per total am scos din buget o sumă modestă de 4 mii de lei pentru această lucrare. Grație implicării active a unor consăteni, în mod special a lui Petru Lițcan și Mihail Tănăsachi, care au identificat copacul, l-au prelucrat cum se cuvine și l-au vopsit, am reușit să facem această lucrare frumoasă”, a adăugat primarul de Sipoteni.
În zilele următoare aici se va monta o ciutură pe măsură. Fântâna dată este recunoscută de localnici prin apa bună de băut, iar de acum încolo, cu siguranță va fi și mai des vizitată de sipoteneni și nu numai.
”Aducem mulțumiri tuturor băștinașilor implicați în renovarea fântânii și îi îndemnăm pe toți să o păstreze cu sfințenie”, s-a adresat Vasile Rață localnicilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *