500 de ungheneni cu boli cardiovasculare vor beneficia de screening și monitorizare gratuită

În total, o mie de pacienți, câte 500 din raionul Ungheni și 500 din județul Iași vor beneficia de programul comun de screening și monitorizare pentru depistarea precoce și terapia bolilor cardiovasculare, în cadrul Proiectului Cardioscope.

Totodată, începând cu luna iulie, 200 de medici și asistenți medicali din Ungheni vor participa la diverse cursuri privind îngrijirea primară a bolilor cardiovasculare.
Andrei Alexeev, directorul Spitalului Raional Ungheni a declarat pentru ”Expresul” că de acest program vor beneficia în primul rând pacienții internați în staționar, dar și cei care se vor adresa medicilor acuzând diverse simptome ale bolilor cardiovasculare. “Este o colaborare foarte importantă dintre medicii ungheneni și cei din județul Iași. Morbiditatea în patologia cardiovasculară este în permanență creștere și a crescut numărul pacienților cu hipertensiune arterială, infarct miocardic și accidente vasculare. Depistarea precoce a bolilor și determinarea factorilor de risc, sunt aspecte foarte importante”, a subliniat dânsul.
Totodată, potrivit Izabelei Agavriloaie, manager de comunicare al proiectului, pe termen lung, 50 de mii de cetățeni din regiunea de frontieră vor avea acces la programul de screening în boli cardiovasculare specific și standardizat bazat pe „metodologia evaluării riscurilor” și pe noul „model de îngrijire primară”, ambele documente fiind realizate în cadrul programului ”Cardioscope”. Vor fi organizate și campanii de sensibilizare și educare a populației cu privire la efectele și comportamentele cu impact negativ asupra stării de sănătate, iar Spitalul Raional Ungheni va beneficia de achiziția de aparataje medicale, ce vor contribui la detectarea precoce și prevenirea patologiilor cardiovasculare.
De subliniat că acest proiect este unul pilot și este derulat de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala iași, în parteneriat cu Spitalul Raional Ungheni, pentru o perioadă de 15 luni.
Bugetul total al proiectului este de peste 200 de mii de euro, 90% din bani fiind asigurați de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și 10% co-finanțare proprie.
Autor: Doina Manic


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *