Drepturile omului: Garanții versus realități. O tânără din Ungheni spune că i-a fost încălcat dreptul la mișcare, la muncă, la sănătate…

O dată ce această pandemie de COVID – 19 a pus stăpânire pe mai multe țări, de către Comisia Națională pentru Situații de Urgență au fost impuse și un șir de restricții.
Una dintre ele ar fi: traversarea frontierei Republicii Moldova cu România.
Liza Mămăligă, originară din Todirești, care și-a lansat în cu câțiva ani în urmă brandul ”Dulce Plai”, iată că și-a deschis, recent, o afacere și la Iași, România. Dânsa a deschis o linie de producere a batoanelor nutritive cu miere şi seminţe – „Batonash”. Acesta se vând deja în băcăniile din România, dar și online.
”Batonash”, spune tânăra antreprenoare, este un produs bun și valoros pentru ambele piețe, și din România, și din Moldova, dar acum, producerea este concentrată pe România și pe servirea clienților fideli din Moldova. „Ne dorim să replicăm făbricuța de la Iași și la Ungheni, dar încă nu este contextul favorabil pentru o investiție, din păcate”, a subliniat dânsa.
În weekend se află în Moldova, iar pe parcursul săptămânii – în România. „Am redus activitatea din Moldova, acolo ne rămân doar albinele. Producem la Ungheni miere și alte produse apicole și livrăm o dată sau de două ori pe lună în Chișinău. De obicei, în perioada caldă, vineri, sâmbătă și duminică suntem în Moldova, iar de luni până joi în România”, mai povestește dânsa.
Însă, o dată ce pandemia a pus stăpânire pe mai multe țări, Liza spune că a simțit, mai mult ca niciodată, să meargă în România să-și gestioneze afacerea. Însă restricțiile puse la traversarea forntierei o împiedicau să facă acest lucru, deși ea deține dubla cetățenie.

În fotografie: Liza Mămăligă

Petiție online
Pe 17 mai, Liza Mămăligă a inițiat o petiție online ”Cere Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență să nu impună izolarea persoanelor care au motive să se afle și în România și în Moldova”, în care își roagă prietenii să o susțină. Semnarea petiției va ajuta studenții care învață în Romania și nu au acces la lucrurile rămase în căminele studențești sau locuințe; va ajuta antreprenorii care au activități pe amblele maluri ale Prutului; va aduce împreună familii despărțite de pandemie; va permite muncitorilor din zonele de frontieră să revină la muncă.
Cel mai mare ”of” al Lizei este că cei care trec frontier sunt impuși să stea în izolare timp de 14 zile. ”Putem să ne protejăm fară să fim impuși la izolare”, a subliniat dânsa, după care a mai adăugat: ”Vrem să ni se permită să traversăm frontiera fără să fim impuși să stăm în  izolare 14 zile în această perioadă de stare de urgență medicală, atât persoanelor cu dublă cetățenie (Moldova, România) cât și celor care au permis de ședere, de muncă, de mic trafic dacă avem motive întemeiate să călătorim”.
De ce este important?
Liza Mămăligă locuiește și în România și în Moldova, are activități și membri ai familie în ambele țări. ”Da, am cetățenie dublă și pot să trec frontiera în aceste zile de stare de urgență, dar ce folos, dacă sunt impusă să stau de fiecare dată 14 zile în izolare, într-o țară apoi 14 zile în alta la întoarcere. Nu îmi pot gestiona afacerile și treburile personale urgente. Sunt studenți care nu au acces la lucrurile proprii rămase în camine sau locuințele din România, sunt muncitori care nu se pot întoarce la lucru, sunt membri ai familiei blocați în țări diferite”, se indignează Liza.
Tânăra consideră că, prin aceste acțiuni, i s-a încălcat dreptul de a se mișca, de a munci, de a avea acces la servicii de sănătate. ”Am fost puși toți în aceeași oală fără să se țină cont de cât de mult ni se complică viața celor care locuim, muncim și avem membri ai familiei în două țări. În plus România și Moldova au cam aceeași situație epidimiologică și prea multe legături care au fost brusc întrerupte și noi nu am fost pregătiți pentru astfel de schimbări”, a conchis Liza Mămăligă.
La data de 8 iunie, petiția era semnată de către 1931 de persoane, din 2000, atât cât și propus tânăra.
Între timp, o parte din restricții au fost scoase.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *