Apa la Ungheni și Nisporeni corespunde cerințelor și normelor sanitare. La Călărași – mai puțin

Imagine simbol: jc.md

Imagine simbol: www.moldovenii.md

În luna aprilie, Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, publicat un raport ”Calitatea apei destinate consumului uman din rețele de apeducte urbane”, care poate fi accesat pe site-ul: www.serviciicomunale.md.
În total, au fost prelevate 68 de probe de apă din rețelele de apeduct a 34 localități urbane, care în proporție de 32% se alimentează din sursele de suprafață și 68% – din sursele de profunzime. La prima categorie se încadrează orașele Ungheni și Nisporeni, iar la cea de a doua categorie – orașul Călărași.
Calitatea apei a fost investigată la trei parametrii microbiologici (B. Coliforme, E. Coli și Enterococi) și 21 parametrii sanitaro-chimici (de bază: Bor, Cupru, Fluor, Nitriți, Nitrați și Plumb; parametrii indicativi: Miros, Culoare, Turbiditate, pH, Duritatea totală, Reziduu sec, Mineralizarea totală, Amoniu, Calciu Cloruri, Magneziu, Mangan, Suma Na+K, Hidrocarbonați și Sulfați).
Apa din apeductele urbane nu corespunde normativelor
Investigațiile au fost efectuate în laboratoarele acreditate ale Centrelor de Sănătate Publică teritoriale la solicitarea Asociației pentru Democrației Participativă ADEPT.
Rezultatele studiului arată că în republică, apa din apeductele urbane investigate nu corespunde normativelor naționale în vigoare în proporție de 55,2% (49,2% din probe pentru parametrii chimici și 13,4% pentru parametrii microbiologici).
Cea mai mare pondere a neconformităților privind calitatea apei din apeductele urbane se atestă în Regiunea de Nord a țării, unde 62,5% de probe nu corespund normativelor aprobate (58,3% – parametrii chimici și 12,5% – parametrii microbiologici), Prin comparație, cel mai puțin poluată este apa din apeductele urbane din Regiunea de Centru a țării, cu 48,0% din probe neconforme (40,0% – parametrii chimici și 12,0% – parametrii microbiologici).
Calitatea apei la Călărași, lasă de dorit
Rezultatele studiului arată că în apa din apeductele orașelor Nisporeni, Călărași sau Ungheni nu au fost depistate coliforme și E.Coli, care conform normelor în vigoare sunt inadmisibile.
Iar principalii indicatori chimici de bază a apei investigate la care s-au constatat ne-conformități au fost: Fluorul (17,9%), Borul (8,9%), Nitriții (4,5%) și Nitrații (2,98%).
S-au depistat valori mărite de fluor ce depășesc concentrația maximal admisibilă (CMA) de 1,5 mg/l în 12 probe din cele 67 examinate. O concentrație mare au fost depistată în apa din apeductul orașului Călărași, de 3,5–3,6 mg/l. Și valori crescute de nitriți care depășesc CMA de 0,5 mg/l, s-au depistat în apeductul din orașul Călărași – 3,0 mg/l.
NOTĂ: La acest compartiment este necesar de menționat că grupul de parametrii evaluați a prezentat neconformități doar în apa din apeductele aproviziona te din surse de profunzime.
Totodată, este bine de menționat că duritatea apei este mai mică decât limita minimă admisă (norma >5 0G) în proba efectuată în apeductul orașului Călărași – 1,2 0G.
Concentrații mai ridicate ale Amoniacului ce depășesc limita admisibilă de 0,5 mg/l s-au înregistrat, iarăși, în orașul orașul Călărași – 0,7–1,6 mg/l.
O altă componentă a studiului a vizat evaluarea parametrilor calității apei cu impact direct asupra sănătății populației, printre care se numără nitriții și nitrații. Nitriții au fost depistați în apeductul din orașul Călărași, nu și nitrații. Concentrațiile înalte de nitrați provoacă dereglări acute ale sănătății determinate de afinitatea înaltă a acestor compuși chimici față de hemoglobina din sânge. Interacțiunea nitraților cu hemoglobina conduce la formarea methemoglobinei, proces specific, în special pentru copii, și astfel, hemoglobina devine blocată și pierde capacitatea de a transporta oxigenul spre țesuturi. Hipoxia care rezultă se manifestă prin cianoză „sindromul copilului albastru” – (cianoză peribucală, a mâinilor și picioare- lor), oboseală, amețeli, vomă și diaree.
În cazul de față depășirea CMA la parametrii dați este minoră și se încadrează în limita admisă a marjelor de eroare, astfel nu pot afecta sănătatea. Totuși este necesară limitarea consumului acestei apă de către copii mici.
Un alt parametru al calității apei cu impact direct asupra sănătății este fluorul găsit în cantități peste limita acceptată în apeductul din orașul Călărași. Expunerea populației, inclusiv a copiilor, la compușii fluorului depinde de conținutul lui în solul și rocile regiunilor geografice care în funcție de surplusul sau carența lui se numesc zone endemice. Consumul de apă potabilă cu concentrații sporite de fluor și expunerea omului la doza majoră a fluorului provoacă starea patologică cunoscută sub denumirea fluoroză. Primele manifestări ale fluorozei endemice apar la concentrații de fluor în apa potabilă de peste 1,5–2,0 mg/dm3, (la Călărași aceasta e de 3.5-3.6 mg/l) și se localizează la nivelul dinților. Maladia constă în apariția opacității smalțului dentar, pierderea netezimii, apariția unor pete pe suprafața smalțului însoțite de creșterea friabilității dinților.
”Noi livrăm orașului Călărași apă tehnică. Deocamdată nu dispunem de o stație de tratare care să scoatem acei componenți chimici pentru a o transforma în apă potabilă. Dar, în ceea ce privește componența biologică, apa de la Călărași este bună. Iar, înainte de a o bea, aceasta trebuie fiartă. Niciodată nu am avut cazuri de îmbolnăvire”, ne spune Gheorghe Stratan, directorul Gospodăriei Comunale din Călărași.
În același timp, Efimia Luca, o locuitoare a orașului Călărași spune că, calitatea apei chiar lasă de dorit. ”Apa conține mult fluor și sunt perioade când e imposibil de consumat. Are și rugină uneori. Noi nu o bem dar o folosesc la gătit și la spălat rufe”, a subliniat dânsa.
Remarcăm că ÎM ”Gospodăria Comunal Locativă” care se află în subordinea primăriei Călărași, nu informează cetățenii despre calitatea apei.
La Ungheni și Nisporeni, apa corespunde normativelor
Conform rezultatul ultimelor investigații ale apei potabile livrate în reţeaua centralizată de alimentare cu apă, efectuată în luna aprilie în laboratorul ÎM ”Apă – Canal” Ungheni apa corespunde cerințelor și normelor sanitare. Iar mirosul, gustul și culoarea sunt acceptabile de către consumatori. ”Noi, spre exemplu, toată familia consumăm apă de la robinet, și pentru gătit, și pentru băut. Chiar dacă uneori e prea clorată, totuși dezinfecția se face spre binele nostru”, a declarat Irina Mafteuța, locuitoare a municipiului Ungheni.
La fel, putem vorbi și de calitatea apei din Nisporeni. Conform ultimilor investigații, efectuate în luna aprilie și postate pe pagina de Facebook a Întreprinderii ”Apă – Canal” Nisporeni, apa corespunde tuturor normelor sanitare.
În ceea ce privește calitatea apei la Ungheni, utilizatorii pot afla de pe site-ul ÎM ”Apă – Canal” din Ungheni. Datele sunt actualizate permanent. La Nisporeni, informațiile pot fi accesate pe pagina de Facebook a SA ”Apa Canal Nisporeni”.
NOTĂ: Calitatea apei potabile din apeductele urbane ale republicii se află într-o dependență directă de tipul surselor exploatate. Cea mai sigură apă potabilă s-a înregistrat în apeductele urbane alimentate din sursele de suprafață care a prezentat cele mai puține neconformități și de care beneficiază doar 32,3% dintre orașele investigate. Și aici, este vorba de orașele Ungheni și Nisporeni.
Articolul fost elaborat în cadrul Proiectului servicii eficiente la nivel local implementat de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, cu finanțare din partea UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul materialului aparține autorului, și nu reflectă neapărat poziția Guvernului Britanic.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *