Două luni de carantină pentru Sipoteni. A fost depistat primul caz de rabie

Săptămâna trecută, satul Sipoteni a intrat în carantină pentru două luni, după ce a fost depistat un caz pozitiv de rabie la o bovină. Animalul aparținea unui localnic care-și are proprietatea în apropiere de pădure, de unde se presupune că a și contactat animalul virusul.
După ce a observat un comportament ciudat al animalului, stăpânul a alertat medicul veterinar din sat. Iar după prelevarea probelor, Secţia virusologie a Centrului Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat cazul pozitiv de rabie.
Cadavrul bovinei a fost nimicit prin ardere, iar rămășițele carbonizate au fost înhumate. Totodată, la Sipoteni, în perioada carantinei, urmează să fie întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală. În tot acest răstimp, din localitate nu pot intra sau ieși animale, iar comercializarea acestora pentru consum uman este interzisă.
Totodată, a fost demarată vaccinarea de urgență a animalelor din apropiere, inclusiv a câinilor și pisicilor, monitorizându-se și starea clinică a acestora.
Potrivit lui Tudor Orbu, șeful interimar al Structura teritorială Călărași a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, cazul de rabie de la Sipoteni este primul caz înregistrat în raion de la începutul acestui an.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *