Și la Ungheni crește numărul șomerilor înregistrați

Imagine simbol: www.stirigiurgiu.ro

Imagine simbol: www.stirigiurgiu.ro

Odată cu instaurarea stării de urgență și adoptarea mai multor măsuri, numărul persoanelor care apelează la serviciile subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă crește continuu.
În ceea ce privește datele de la Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Ungheni, Marcela Jitaruc, șefa direcției, a declarat că până la starea de urgență au fost înregistrați în jur de 800 șomeri, iar de la 1 aprilie și până în prezent au fost înregistrați 300 de șomeri. „Se depune tot efortul pentru a face față cererilor solicitate de către persoanele înregistrate oficial în acordarea ajutorului de șomaj. Eventual am apelat și la sprijinul autorităților publice locale, a asistenților sociali întru îndeplinirea acestor dosare personale”, a declarat dânsa.
Amintim, că potrivit Dispoziției nr. 16 din 10 aprilie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în perioada stării de urgenţă, persoanele, inclusiv cele revenite de peste hotare, înregistrate cu statut de şomer, beneficiază lunar de ajutor de şomaj în cuantum de 2775 lei. Ajutorul se acordă chiar şi persoanelor care nu au stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de ajutor de şomaj, conform legislaţiei în vigoare. Totodată, până la sfârșitul perioadei de urgență, și șomerii care se aflau anterior în plată vor primi aceeași sumă de 2775 lei.
Cererea de solicitare a statutului de şomer şi/sau a ajutorului de şomaj trebuie să fie însoţită de declarația pe proprie răspundere, de copiile buletinului de identitate, a actelor care confirmă studiile şi/sau calificarea deţinută, dar și de copia ordinului de eliberare de la ultimul loc de muncă în cazul în care persoana a activat în ultimii doi ani. Formularele pot fi găsite pe site-ul oficial al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, acolo unde sunt și adresele de e-mail la care pot fi depuse seturile de documente.
Potrivit specialiștilor, cei care şi-au pierdut locul de muncă drept consecinţă a stării de urgenţă, nu sunt obligați să-și procure poliță de asigurare medicală în cazul în care se înregistrează ca șomer. Lucru care nu este valabil în cazul persoanelor care nu confirmă un stagiu de cotizare de 12 luni în ultimii doi ani, inclusiv persoanele revenite de peste hotare. Acestea, până la înregistrarea cu statut de şomer, sunt obligate să se asigure în mod individual în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
După ridicarea stării de urgenţă, ajutorul de şomaj pentru toţi şomerii se va acorda în condiţiile Legii nr. 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă şi asigurarea de şomaj.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *