Drepturile omului: garanții versus realități. Nici la Ungheni nu se atestă o creștere a cazurilor de violență în familie, pe perioada carantinei

Imagine simbol: gardianul.md

Așa cum am menționat anterior, la nivel modial numărul cazurilor de violență domestică a crescut dramatic pe perioada izolării și carantinei generate de COVID-19. Excepţie nu face nici Republica Moldova, unde, s-a înregistrat o uşoară creştere a cazurilor de violență domestică.
La Ungheni, ca și la Călărași, nu se observă o creștere semnificativă, ba din contra, se menține la același nivel ca și lunile precedente.
”La general, se constată că pe parcursul a 30 zile, din 17 martie și până la 16 aprilie, se atestă o ușoară scădere a sesizărilor parvenite de la cetățeni, comparativ cu perioada de 30 zile până la instituirea stării de urgență. Iar în privința cazurilor de violență domestică înregistrările sesizărilor se mențin la același nivel”, a subliniat Victor Gavrilița, șef interimar al Inspectoratului de Poliție Ungheni.
Potrivit lui, în perioada instituirii stării de urgență, angajații de poliție petrec discuții telefonice atât cu agresorii familiali aflați în evidența poliției, cît și cu membrii familiei acestuia. La necesitate, angajatul poliției se deplasează la domiciliul agresorului pentru a discuta față în față cu agresorul, desigur cu păstrarea distanței sociale, ca măsură de protecție. ”Nu se admite deplasarea comisiei multidisciplinare constituite pe lângă Administrația Publică Locală, precum și desfășurarea întâlnirilor cu persoanele predispuse la acte de violență”, a subliniat Victor Gavrilița.
Întrebat în ce localități sunt înregistrate mai multe cazuri de violență, Victor Gavrilița nu ne-a putut spune, dat fiind faptul că fenomenul violență domestică încă mai este considerat și tratat de către populație ca o problemă personală a familiei. ”Cel mai des, victime ale violenței domestice sunt femeile. Se întâmplă să fie victimă a violenței în familie un bărbat în cazurile când violența are loc între tată – fiu – tată sau între frați. Femei asupra bărbaților sunt sesizate foarte rar, iar copii devin automat victime a violenței domestice în cazul când aceștia doar asistă la astfel de cazuri”, a mai adăugat șeful interimar al Inspectoratului de Poliție.
De menționat că la începutul anului 2020, în evidența poliției se aflau 204 agresori familiali dintre care 13 femei. La moment, în evidență se află 161 agresori, dintre care nouă sunt femei. Conform spuselor șefului interimar, pe parcursul stării de urgență de către ofițerii de sector au fost emise trei ordine de restricție urgentă, din numărul total de 19. În perioada nominalizată au fost întocmite trei procese verbale cu privire la contravenție conform articolului 781 din numărul total de 16 procese verbale, de la începutul anului. Cauze penale pe acțiuni de violență fizică, verbală nu au fost intentate.
„În scopul contracarării și combaterii fenomenului violenței în familie, Inspectoratul de Poliție Ungheni vine cu un îndemn către societate de a sesiza organelor abilitate care au obligația de a preveni cazurile de violență domestică, inclusiv apelarea numărului unic de urgență 112, pentru curmare și documentare”, a conchis Victor Gavrilița.

Preluarea articolelor de pe www.expresul.md de alte site-uri, se realizează în limita maximă de 1000 de semne, în care, în mod obligatoriu trebuie să fie indicată sursa ( cu link activ). Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia Expresul. Materialele scrise de reporterii www.expresul.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *