Din cauza secetei îndelungate, grâul de toamnă riscă să fie compromis

Foto: Viorel Scutaru

Foto: Viorel Scutaru

Un necaz nu vine niciodată singur, spune o vorbă din bătrâni. Pe lângă pandemia cu care se confruntă Republica Moldova la momentul actual, aceasta mai este lovită şi de o secetă cumplită.
Din cauza lipsei de precipitaţii, grâul de toamnă începe să se usuce. ”Din cauza secetei îndelungate, grâul de toamnă riscă să fie compromis în acest an. Ar fi păcat după atîtea cheltuieli și efort depus”, a subliniat Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație din Ungheni.
De altfel, agricultorul Nicanor Buzovoi din Pîrliţa, spune că a semănat grâu pe o suprafaţă de aproape 700 de hectare. Însă seceta i-a compromis o mare parte din recolta de grâu. „E o situaţie catastrofală pentru culturile de grupa întâi. Acum e afectat circa 70% din culturi. Unde a fost semănat pe arat acolo se simte ceva mai bine, dar în decurs de o săptămână o să fie fix acelaşi tablou cum este aici”, a declarat Nicanor Buzovoi pentru postul de televiziune Canal 2.
Agricultorul spune că în acest an ar putea suporta pierderi de aproape șase milioane de lei.
Și Ion Moroi din aceeaşi localitate spune că seceta i-a afectat o suprafaţă de 270 de hectare. El spune că dacă nu va ploua în următoarele 10 zile, toată recolta îi va fi compromisă. „O să avem pierderi în jur de 5-6 mii de lei la hectar o să fie pierderi. Dar dacă să începi din nou să pregătești solul cred că o să se ridice peste două milioane”, a declarat dânsul pentru același post TV.
În același timp, Boris Boincean, specialist la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp, consideră că situaţia va deveni critică dacă în următoarea perioadă nu va ploua. „Acum avem rezervă de apă în sol de trei ori mai mică decât media multianulă. Avem şi stres de temperatură. Noaptea a fost temperatura până la minus opt, minus 10, ziua până la plus 16, plus 18 grade. Plantele au fost stresate enorm”, a subliniat dânsul.
Boris Boincean susţine că dacă situaţia nu se va schimba, autorităţile vor trebui să declare stare de urgenţă în agricultură.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *