Lupta cu pandemia şi asigurarea dreptului la sănătate a tuturor persoanelor trebuie să fie, la moment, prioritatea Nr. 1 pentru statul Republica Moldova.

Imagine simbol

Lucrătorii medicali sunt în prima linie în lupta cu pandemia, continuând să presteze servicii cu un risc sporit de infectare pentru ei, dar și pentru familiile lor. Posibilitatea reală de a fi infectat de COVID-19 în timpul serviciului, orele îndelungate de muncă, stresul psihologic şi oboseala, sunt doar câteva din riscurile la care sunt supuşi „lucrătorii cheie”. Reducerea numărului de lucrători medicali din diferite motive, ar putea avea consecinţe grave în lupta cu pandemia, dar şi asupra sistemului medical în general, informează Amnesty International.
Guvernul are obligaţia de a minimiza riscul de boli şi accidente ocupaţionale. Pentru a facilita lucrul medicilor, surorilor medicale şi altui personal în lupta cu pandemia, autorităţile trebuie să pună la dispoziţie echipament adecvat şi calitativ de protecţie personală, să-i informeze, instruiască şi să le ofere suport psihologic. Toate acestea trebuie luate în considerare şi în vederea altor lucrători care sunt supuşi riscului de infectare, cum ar fi gardienii şi alți membri ai personalului din penitenciare, personalul de asigurare a ordinii publice care este responsabil pentru aplicarea măsurilor de sănătate publică, precum şi lucrătorii din sectorul non-public care activează pentru a garanta accesul la serviciile considerate esenţiale pe timpul pandemiei.
Autorităţile trebuie să asigure instituirea unui mecanism care ar oferi suport pentru familiile lucrătorilor medicali care au decedat sau s-au îmbolnăvit din cauza expunerii lor la COVID-19.
Foarte mulţi lucrătorii medicali au fost infectați sau au decedat în întreaga lume din cauza COVID-19. În aceste condiţii creşte şi mai mult îngrijorarea din cauza insuficienţei echipamentului de protecţie personală, cum ar fi măşti, mănuşi şi teste pentru personalul din prima linie. Conform informaţiilor oficiale, la data de 4 aprilie 2020, în Republica Moldova doi medici au decedat şi alţi 215 sunt infectaţi, ceea ce constituie un număr extrem de mare din totalul infectaţilor.
O astfel de pandemie, de o aşa magnitudine şi intensitate nu a putut fi anticipată de niciun sistem naţional de sănătate. Deşi efectele provocate de această pandemie fără precedent sunt greu de combătut, guvernul trebuie să întreprindă toate măsurile pentru a proteja lucrătorii din prima linie şi să se asigure că ei sunt bine echipaţi pentru a-şi proteja propria sănătate şi sănătatea celor care sunt trataţi.
Cheltuirea banilor publici care nu sunt de strictă necesitate la momentul actual, sau investițiile care nu sunt urgente trebuie amânate.
Lupta cu pandemia şi asigurarea dreptului la sănătate a tuturor persoanelor trebuie să fie la moment PRIORITATEA NR.1 pentru statul Republica Moldova. 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *