FOTO / La Nișcani, tot satul s-a mobilizat pentru a readuce la viață o cișmea

O cișmea din satul Nișcani va deveni de nerecunoscut în scurt timp. Și asta după ce la începutul săptămânii trecute aici au fost inițiate lucrări de reparație, fiind implicate atât autoritățile, cât și oamenii din localitate.

Potrivit primarului Petru Sorici, lucrările de renovare, pentru care au fost alocate peste o sută de mii de lei, nu mai puteau aștepta. Și asta pentru că această cișmea a fost construită încă de ”pe timpul românilor”, fiind numită de nișcăneni  ”Jgheab”. De atunci, timp de câteva decenii bune, Jgheabul a stat în forma sa inițială, având un debit de apă incredibil de mare.
”Oamenii din sat beau apă de aici, iar uneori poți vedea chiar și străini care vin să-și facă rezerve de apă la cișmeaua noastră, pentru că i s-a dus vestea cât de curată e”, povestește primarul. Dânsul a mai declarat că prin anii ’70 s-au realizat ceva lucrări cosmetice aici, însă de atunci nu s-a mai făcut nimic și acest lucru era extrem de vizibil. ”Izvorul este unul foarte puternic, iar vreo 60 de gospodării din sat chiar se alimentează direct de la el. Pe lângă acest apeduct improvizat, mai exită și cișmeaua care curge în permanență. Primăria și-a asumat să se ocupe de întărirea pereților izvorului, de montarea capacelor pentru căminele de vizitare, de împrejmuirea izvorului, de construcția acoperișului, de montarea capacului pentru amfora de acumulare etc. Pe de altă parte, s-a făcut apel și la comunitate pentru a reabilita și fațada cișmelei”, a mai spus Petru Sorici.
Potrivit lui, oamenii s-au mobilizat și, într-un timp scurt, au adunat suma necesară pentru lucrări. Unii au dat și o mână de ajutor, gospodinele au adus bucate pentru cei care executau lucrări, astfel că lucrul a mers strună. Tot prin implicarea oamenilor urmează să se dea o nouă viață și picturii de pe pereți, care întruchipează un Făt-Fumos și o Ileană Cosânzeană de toată frumusețea.
Imediat ce se vor încheia lucrările, nișcănenii și-au propus să sfințească izvorul.
”Avem apeduct în sat, însă mulți au făcut o tradiție din a face câte o plimbare zilnică până la cișmea, pentru a lua o sticlă cu apă și pentru a mai schimba o vorbă cu cineva. Mai avem în sat încă trei cișmele care necesită lucrări de renovare. Sunt sigur că împreună cu sătenii vom reuși să facem și acolo lucruri frumoase”, a conchis Petru Sorici.




 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *