Cum arată fișa epidemiologică și ce riscă cei ce o completează cu date eronate

Pe pagina oficială a Poliției de Frontieră a fost publicat și este posibil de descărcat modelul fișei epidemiologice pentru călători, care trebuie completată la intrarea în Republica Moldova.
Completarea acesteia cu date eronate poartă răspundere contravențională și penală.
Deci, răspunderea contravențională pentru încălcarea prevederilor art.761 alin.(2) din Codul Contravențional survine în următoarele situații:
– indicarea datelor eronate în fișele epidemiologice;
– necompletarea tuturor compartimentelor fișei epidemiologice;
– refuzul completării fișei epidemiologice.
Pentru comiterea acestor fapte persoana fizică riscă sancțiune sub formă de amendă în mărime de la 22 500 lei la 25 000 lei.
Răspunderea penală pentru încălcarea art.215 alin.(1) din Cod Penal survine în cazul nerespectării măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli.
În cazul respectiv survine răspunderea sub formă de amendă în mărime de la 720 la 1000 unităţi convenţionale (de la 14400 la 20000 lei) sau cu închisoare de până la 3 ani aplicate persoanei fizice, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale (de la 40000 la 60000 lei) cu sau fără lichidarea persoanei juridice.
În situația când nerespectarea măsurilor s-a soldat cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei din imprudență, survine răspunderea conform art.215 alin.(2) Cod Penal, care prevede răspunderea sub formă de închisoare de până la 7 ani aplicată persoanei fizice, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale cu lichidarea întreprinderii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *