ALB ȘI NEGRU. Despre inflexibilitate cu Maria Mocanu


Astăzi, vorbim despre inflexibilitate.
Și ce are de a face titlul cu inflexibilitatea, te întrebi probabil. Totul. E o bună definiție. Atunci când vezi totul așa: sau alb, sau negru, flexibilitatea ta e cam oxidată. Ce vrea sa zică asta, de fapt? De exemplu, ești strict vegetarian, și crezi că toți cei care mănâncă „murdar” se află cu una sau câteva trepte mai jos decât tine.
De fiecare dată când crezi ca faptele, crezurile sau ideile tale sunt „mai bune, mai inteligente, mai corecte sau mai drepte” decât ale celorlalți, ești inflexibil. Inflexibil în ce privește cursul vieții sau ce-ți aduce această fiecare zi. Când înveți să accepți lucrurile așa cum vin, cum face totul în lumea noastră, în afară de noi, povara se face mai ușoară. Iar atunci când povara e mai ușoară, și drumul se face mai ușor de parcurs.
Ca să continuăm un pic tema de data trecută, cea de a fi „mai ceva decât cineva”, a „măsura” lumea, viața sau deciziile cuiva din perspectiva unuia dintre infinitele puncte de vedere, al tău, e la fel ca atunci când privești cerul și ești convins că doar stelele pe care le contempli tu există, sau că soarele chiar „doarme” când tu nu-l vezi… Ambele afirmații ar fi fost mai ușor de crezut acum câteva secole, dar azi știm prea bine că nu sunt adevărate.
Dacă ai fi avut aceeași capacitate de a procesa evenimentele, același nivel de inteligență și te-ai fi aflat în aceleași circumstanțe, ești sută la sută sigur că ai fi procedat diferit? Nu poți s-o știi. De ce? Pentru că nu ești persoana în cauză, ești doar tu; și convingerea ta e doar punctul din care tu vezi lucrurile, iar punctul tău e doar unul între un infinit de ele; e doar una între miliarde, miliarde și miliarde, între un infinit de stele.
Manifestăm flexibilitate atunci când dăm voie schimbării să se producă și ne folosim creativitatea pentru a găsi o modalitate de schimbare potrivită atât nouă, cât și persoanelor din jurul nostru.
Dacă în urma unor factori reușești să îmbunătățești și găsești modul de abordare potrivit, înseamnă că ai avut mai multe de câștigat. Ai reușit să evaluezi detașat emoțional o situație în care ai fost implicat, ai reușit să te adaptezi la situația respectivă și ai găsit abordări diferite care te vor ajuta să evoluezi – să faci lucrurile mai bine!
Un remediu? De fiecare dată când ai un acces de măreție și grandoare, amintește-ți de ce-a zis Carl Sagan: că ești o persoană între miliarde de persoane de pe o planetă între un infinit de planete, într-un Univers fără capăt, și poate atunci o să-ți dai seama de cât de efemer este totul, și de cât de lipsit de importanță e, la o scară cosmică.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *