Accent tot mai mare pe studierea roboticii în școli

45 de instituții educaționale din 23 de raioane, dar și municipiul Chișinău, vor beneficia de seturi de robotică.
De la Călărași, nu va beneficia de astfel de seturi nici o instituție educațională. În schimb, din raionul Ungheni vor beneficia patru instituții. Este vorba de gimnaziul ”Gaudeamus” din Petrești, care va beneficia de cinci seturi de robotică LEGO® WeDo 2.0, destinate claselor primare. De trei seturi LEGO® MINDSTORMS® EV3, destinate elevilor din clasele gimnaziale și liceale, va beneficia Gimnaziul din Todirești, iar de două astfel de seturi va beneficia Liceul ”Alexei Mateevici” din Pîrlița. La fel și Centrul Raional de Asistență și Performanță Educațională din municipiul Ungheni va beneficia de două seturi LEGO® MINDSTORMS® EV3. Acesta din urmă a obținut seturile în baza performanțelor anterioare atinse în cadrul Programului și cu condiția de a oferi suport școlilor nou înscrise în program, fiindu-le mentor pe parcursul implementării programului.
La selectarea instituțiilor s-a ținut cont de anumite criterii: numărul de elevi care își fac studiile în instituție; angajamentul instituției educaționale de a identifica resursele necesare pentru desfășurarea orelor de robotică în vederea încadrării a cel puțin 6% din numărul total de elevi în activități de instruire în domeniul roboticii; disponibilitatea instituției de a co-finanța dotarea; experiența de utilizare a tehnologiilor în procesul educațional; infrastructura tehnică a instituțiilor; experiența de participare în alte proiecte de dotare tehnică sau care prevăd utilizarea tehnologiilor informaționale.
În prezent, programul „ROBOCLUB” este implementat în 156 instituții de învățământ și biblioteci comunitare din Republica Moldova. În cadrul acestuia, elevii învață să construiască și să programeze roboți, astfel încât aceștia să realizeze sarcini de diferită complexitate. Robotica oferă un mod interesant și practic de studiere a științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, totodată inspirându-i pe elevi să urmeze o carieră în aceste domenii. Învățarea roboticii este un proces care permite dezvoltarea creativității, gândirii critice, capacității de inovare și acumulare a experienței în mai multe domenii și tehnologii.
De subliniat că, seturile de robotică au fost donate de către Programul de studiere a roboticii „ROBOCLUB”, care este implementat în Republica Moldova începând din anul 2014 cu sprijinul financiar al USAID, Guvernului Suediei și UK aid, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ATIC).
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *