Sfaturi de la scriitorul ieșean Ștefan Susai: ce poate face fiecare pentru sat

Ștefan Susai la Cioropcani. Fotografie: Sergiu Cotruța

Ștefan Susai la Cioropcani. Fotografie: Sergiu Cotruța

Ștefan Susai, publicist și scriitor ieșean, care demult a trecut Prutul și colindă satele din Republica Moldova în dorința sa de a scoate la suprafață tot ce are mai frumos și mai de preț satul moldovenesc, oferă sfaturi prețioase pentru toți cei ce vor să-l audă.
”Ce poate face fiecare pentru sat. Zece pași.
– Nu vorbi satul tău de rău și nu îl compara cu altele; e ca și cum ți-ai compara și critica familia (părinți, bunici, copii).
– Nu spune că alte sate au cu ce se lauda și al tău nu are nimic. Fiecare sat are ceva doar al său.  Descoperă  acel ceva și pune-l în valoare.
– Transmite mai departe tradițiile.
– Ajută la realizarea unui muzeu al satului și contribuie cu ce ai.
– Păstrează covoarele, fotografiile vechi. Nu arunca nimic.
– Ajută la păstrarea arhitecturii rurale. Repară o casă, o fântână, o troiță.
– Se spune că fiecare trebuie să aibă un copil, să construiască o casă, să sădească un pom. Tu să ai macar doi copii. Unul poate pleacă din sat dar celălalt să  ducă mai departe familia, satul, cutumele.
– Să nu îți fie rușine să spui că ești țăran. Nu e nimic mai frumos. Trebuie să  fii mândru.
– Caută să faci pâine, să ai propria grădină,  câțiva pomi fructiferi. Explică copiilor că fructele și legumele cresc natural în copac și în grădină. Nu în sere unde se forțează procesul și roșiile cresc până seara. Caută să cumperi de la țărani și nu de la magazin.
– Mergi la biserică. Roagă-te permanent pentru tine, pentru familie, pentru sat”, a scris dânsul pe pagina sa de facebook.
Postarea vine la o zi de la lansarea volumului ”Cioropcani 110. Zestrea satului. Poveștile satului”, la care a lucrat mai bine de un an. Tot Ștefan Susai a fost inițiatorul Sărbătorii  covorului la Ciorocani, sat din raionul Ungheni, locuit preponderent de ucraineni.
Anterior, la începutul lui martie 2019, dânsul a lansat volumul ”Sculeni-Moscova-Amur”, ilustrat cu desene ale copiilor de la Școala de Arte din Sculeni, raionul Ungheni. Ștefan Susai a inițiat și o campanie de readucere la viață a mozaicurilor de pe stațiile de așteptare din satele moldovenești.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *