FOTO / Cioropcani 110. O nouă carte lansată de scriitorul ieșean, Ștefan Susai

Marți, 4 februarie, la Cioropocani a fost mare sărbătoare. Scriitorul ieșean Ștefan Susai, a lansat cartea sa ”Cioropcani 110”.
De ce 110?Inițial, am propus numărul 100. Adică un veac. Dar, pentru că în 2019 s-au împlinit chiar 110 ani de la înființarea satului Cioropcanii Noi, am acceptat propunerea colectivului meu, format doar din femei din Cioropcani”, a explicat Ștefan Susai, autorul cărții.
În acea zi s-au spus multe lucruri frumoase despre autor, despre țărani, dar și locurile frumoase din Cioropcani.
Potrivit lui Ștefan Susai, albumul are menirea să scoată la lumină zestrea încă existent a localității. ”De ce spun încă existentă? Pentru că în fiecare zi se pierde ceva, pentru că bătrânii se prăpădesc, ducând cu ei amintirile despre satul de odinioară, pentru că tinerii vor de multe ori altceva decât să trăiască în sat”, a subliniat dânsul.
Albumul ”Cioropcani 110” conține 440 de fotografii: 110 covoare din gospodării, 110 prosoape, 110 fotografii vechi și documente neștiute până acum și 110 portrete de țărani. ”Este o mărturie a satului și a oamenilor. Va fi, așadar, utilă cercetătorilor și celor care vor dori să știe cine erau țăranii din Cioropcani, ce zestre aveau, cum arătau gospodăriile, care este povestea din spatele fiecarui covor, a sutelor de fotografii care redau viața din Cioropcani în 2019 și din ultima jumătate de secol”, a declarat într-un interviu pentru Expresul, Ștefan Susai.
De ce iubește Ștefan Susai satul Cioropcani? ”Pentru casele vechi și frumoase; pentru tradiții; pentru covoarele vechi; pentru frumoasele costume populare; pentru natură; pentru Căminul Cultural; pentru moldo-ucrainiencele din sat; pentru că și ele ne iubesc, deși în sat sunt mai mulți bărbați decât femei; pentru că doamna Iulia ne face cafea la Căminul Cultural chiar dacă uneori nu e curent electric în sat; pentru că Renata face poze în care ori nu iese Valentina ori nu iese Dina; pentru că satul e retras, ascuns între dealuri, iar unii îl consideră „o bortă”; pentru că trenul de Moscova trece prin sat la dus și la întors; pentru că satul nu pleacă nicăieri și ne așteaptă întotdeauna să revenim; pentru că și satul ne iubește pe noi”.
De subliniat că martie 2019 Ștefn Susai a mai lansat o carte: ”Sculeni – Moscova – Amur”, cu 80 de pagini și, cu poeme și poezii, dar și picturi ale copiilor de la Școala de Arte din Sculeni.



📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *