Pungile biodegradabile, deși se descompun mai repede decât cele din plastic obișnuit, totuși prezintă pericol pentru mediul înconjurător

O parte din supermarketurile din Ungheni, oferă în locul pungilor de plastic – pungi biodegradabile, care sunt considerate o opțiune mai ecologică. Acestea sunt făcute din amidon de cartof sau porumb și dacă sunt supuse compostării fierbine se descompun.
Ecopresa.md spune că în cazul în care acestea ajung la groapa comună de gunoi, ele sunt dăunătoare mediului înconjurător, deși se descompun mai repede decât cele din plastic obișnuit.
Potrivit unui studiu, s-a examinat cum se comportă diverse tipuri de pungi biodegradabile timp de trei ani în: aer liber, sol și apa de mare, precum și în condiții de laborator controlate. Astfel, s-a demonstrat că punga compostabilă s-a dezintegrat în fragmente de plastic precum confetti, după trei luni în mediul marin.
În orice caz, cercetătoarea Imogen Napper, principala autoare a studiului, a declarat pentru VICE că și asta e o problemă, pentru că poate da naștere unei „supe de plastic” în ocean, care poate fi ingerată cu ușurință de animalele marine.
În sol, punga a fost prezentă după 27 de luni, dar nu mai putea ține o greutate foarte mare fără să se rupă. În aer liber, punga s-a dezintegrat în fragmente după nouă luni de expunere.
Prin compostarea fierbinte, sacoșele compostabile s-ar putea descompune în 18 zile. Pentru acest tip de compostare este nevoie de o temperatură de compostare care se menține 55-65°Celsius; raportul de carbon: azot în materialele folosite pentru compost este de aproximativ 25-30 de părţi de carbon la o parte azot; grămada de compost trebuie să fie de aproximativ 1,5 m înălţime; crengile, bucăţile de lemn, în general orice material bogat in carbon, trebuiesc mărunţite, de exemplu cu un tocător pentru mulci; compostul este întors din afară spre interior şi invers, pentru a amesteca materialele între ele.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *