În prag de sărbători, o tânără mamă din Florițoaia Nouă ne oferă cea mai frumoasă lecție de iubire

În timp ce mulți din noi visează la realizarea unui moft bine gândit, adesea banal, alții luptă cu viața și nu cer mai mult decât sănătate și să fie împreună alături de cei dragi.

La doar 28 de ani ai săi, Viorica Colonițcaia din Florițoaia Nouă trece prin cele mai dificile momente care pot fi în viața unui om.
Unicul său fiu, Vlad, se confruntă chiar de la naștere cu probleme de sănătate. De atunci, fiecare zi este o luptă cu realitatea.
Fiind țintuit la pat, Vlăduț, la ai săi 10 ani, încearcă pe cât poate să aline durerea mamei sale prin existența sa. Diagnosticat de medici la șase anișori de paralizie cerebrală a oaselor locomotorii, acum tot timpul mama sa stă lângă el. „Mâna dreaptă nu o putea purta, pe urmă picioarele cam greu. La el picioarele nu sunt cam drepte, nu poate călca drept nici pe tălpiță. După aceea am fost trei ani la neurolog, la Chişinău, la Centrul Mamei şi al Copilului. Pe urmă am stat în chirurgie, a avut hemangioma”, povestește Viorica Colonițcaia.
Nemărginită este iubirea unei mame față de copilul ei. Vlad este singura ei alinare și unicul lui sprijin.
Viorica Colonițcaia își crește singură copilul. Tatăl băiatului a lăsat-o când Vlad s-a născut, drept moștenire. Geamurile casei sunt sparte, iar pe alocuri, pereții riscă să se surpe în orice moment. „Aici o grindă cade, în partea cealaltă tot aşa. A fost soba făcută în alt mod şi a ars tot o grindă şi s-a desprins o bucată de pod. Printr-un al perete ne-a intrat apă în casă”, mai povestește Viorica Colonițcaia, mama lui Vlad.
Iar pentru a-i putea oferi fiului ei cele necesare, mai merge uneori să lucreze cu ziua. Dar totuși, se străduie mai mult să stea acasă, lângă el, pentru a-i da apă atunci când vrea, sau să mănânce. Tânăra primește indemnizații de doar 1700 lei. Banii aceștia, spunea ea, îi ajung doar pentru pamperși și ceva din produse alimentare. Iar veniturile concubinului său le permit doar cât să facă focul în sobă. Dânsul lucrează la pădure şi adduce în fiecare zi lemne.
De investiții în reabilitarea lui Vlad nici nu poate fi vorba. Nici măcar un scaun cu rotile pentru Vlad nu își permite să-i cumpere. Băiatul are unul de la sistența socială, dar acesta este pentru maturi. Nici ieșirile din casă nu îi permit ca Vlad să iasă singur în scaunul cu rotile, deaceea mama lui îl duce în brațe.
Din puținul pe care îl are, mama băiatului cu greu reușește să facă față dificultăților cotidiene. Pentru ai face copilăria mai fericită aceasta a creat și o atmosferă de sărbătoare pentru Vlăduț împodobind pomul de Anul Nou. Deja el este cu gândul că va primi de la Moș Crăciun o mașină roșie cu telecomandă.
E de menționat că, în acest an, organizatorii Maratonului de Crăciun şi-au propus să fie alături de familia lui Vlad. Astfel, o parte din taxele de participare vor fi transferate acestei familii pentru achiziționarea unui scaun rulant și a tot ceea ce este necesar pentru copil. Evenimentul a avut loc duminică, 22 decembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, municipiul Chișinău.
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *