„Ambulanța socială”. Servicii gratuite pentru persoanele defavorizate din raionul Ungheni

De luni până miercuri inclusiv, câte 18 persoane defavorizate din raion vin la Centrul de reabilitare și integrare a bătrânilor din Ungheni pentru a profita de serviciile oferite gratis de către acesta. Este vorba de servciile de frizură, duș, tăierea unghiilor, spălarea hainelor și, beneficiază chiar și de un prânz cald. Uneori li se mai oferă și îmbrăcăminte după necesități, în limita stocului existent de la diferiți donatori.
Odată ajunși la Centru, aceste persoane pot beneficia și de sfaturile specialiștilor în anumite domenii, de consultația medicilor, dar tototdată au și posibilitatea să socializeze între ei. Totodată, beneficiarii sunt asigurați cu transport gratuit, adaptat la necesitățile persoanelor în scaun rulant și cu mobilitate redusă. De asemenea au posibilitatea să meargă și la spitalul din raion pentru a face investigații medicale sau la magazine pentru a face cumpărăturile necesare.
În restul zilelor se acordă ajutor doar beneficiarilor din oraș.
Acest Centru a fost deschis grație Asociației Obștești ,,Alternative sociale”, în parteneriat cu Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni în cadrul proiectului „Ambulanța socială”. ”Acest proiect are drept scop de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități mintale și psiho-sociale din raionul Ungheni și presupune acordarea serviciilor de igienă personală, vestimentară, tunsori cu asigurarea produselor de igienă și chimice”, a declarat Andriana Frasin, președintele AO ”Alternative Sociale”.
În decursul a patru luni de activitate de când s-a deschis Centrul, au beneficiat de servicii 243 de persoane. „Ne dorim să ajungem prin toate satele, să oferim acest serviciu într-adevăr celor care au nevoie. Suntem conștienți că un om ar trebui să facă acest lucru de câteva ori pe săptămână, dar pentru început ne limităm ca fiecare persoană care necesită aceste servicii să treacă prin acest Centru măcar o dată”, a menționat și Andrei Chiorescu, directorul proiectului ”Ambulanța socială”.
Fiecare persoană care beneficiază de serviciile centrului are un dosar personal, cu toate actele necesare anexate, acestea permit o evidență și integrare de mai departe a lor. La serviciul social oferit sunt mai multe categorii de beneficiari: cu dizabilitate intelectuală, psihico-socială, bătrâni fără de adăpost, persoane singuratice și persoane cu capacitate redusă de auto-îngrijire. ”Sunt perspective de viitor, ca aceste persoane cu dizabilități să aibă posibilitatea de a fi integrați la centru, precum și să-i implicăm în diferite activități”, a făcut o remarcă Angela Șeremet, asistentă socială.
„Este foarte binevenită această oportunitate pentru ei. O dată ce au încercat aceste servicii, persoanele sunt mulțumite și vor să mai revină, ba chiar și să trăiască la centru”, a completat-o și Viorica Hariuc, lucrător social.
Proiectul ,, Ambulanța socială” este implementat de către AO,, Alternative sociale”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” și co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.
Valoarea totală a proiectului este de peste 56 mii euro, dintre care 115 mii lei sunt contribuția Consiliului Raional Ungheni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *