Profilul celor 830 de romi din Călărași, prezentat de mediatorul comunitar

Cetățenii romi din Călărași duc o lipsă pronunțată a studiilor, ceea ce le-ar fi permis să obțină  un loc de muncă și o responsabilitate față de sine în societate. Lipsa propriei locuințe duce la un haos între viața de zi cu zi care, de altfel, împiedică la îndeplinirea obligațiunile părintești față de copii, de unde și vine problema neșcolarizării.
Despre acest lucru dar și multe altele, a comunicat Maria Apostol, mediator comunitar la Primăria orașului Călărași dar și monitor local al Coaliției ”Vocea Romilor” în cadrul proiectului ”Pas cu Pas Găsim Soluții pentru Romii din Moldova”, susținut financiar de Fundația Est Europeană.
”Cea mai importantă problemă la nivel local în comunitatea noastră, a romilor, este lipsa locului de muncă și a locului de trai pentru familiile social vulnerabile și familiile numeroase, de la 4 și mai mulți copii”, a subliniat Maria Apostol, după care a mai adăugat: ”În cazul în care în soluționarea problemelor ar interveni instituțiile de resort împreună cu persoanele de etnie romă, aceasta va contribui la îmbunătățirea calitații atât a vieții, cît și crearea unei imagini mult mai bună a comunității rome”.
Despre profilul comunităţii rome a oraşului Călăraşi s-a discutat recent la o ședință a Coaliţiei ”Vocea Romilor”.
”Romii rămân a fi una din categoriile cele mai expuse discriminării în Moldova. Indiferent că vorbim despre accesul la educație, la serviciile medicale sau angajare în câmpul muncii, reprezentanții comunității rome se confruntă cu mari bariere”, a accentuat mediatorul comunitar.
Astfel Maria Apostol, cea care a creat acest profil al romilor din Călărași, a venit cu niște recomandări pentru instituțiile de resort (din domeniul sănătății, învățământ, ocupării forței de muncă, asistență socială) pentru a ajuta comunitatea romilor.
Astfel, pentru instituțiile medicale dânsa a subliniat că este necesar de a adapta acțiunile de informare pentru necesitățile și specificul populației de etnie romă; de a implica mediatorul comunitar și liderii locali în programele informaționale; de a explica într-un limbaj accesibil luând în considerație nivelul scăzut de școlarizare a populației de etnie romă, dar și de a elabora și implementa un program de instruire a personalului medical în domeniul prevenirii și combaterii discriminării persoanelor de etnie romă.
În ceea ce privește instituțiile educaționale, este necesar, potrivit Mariei Apostol, de a desfășura studii auxiliare și alternative; de a încuraja instituțiile de stat să lucreze cu părinții elevilor de etnie romă pentru a urma studiile prin promovarea istoriilor de succes, de a direct copiii romi și de a-i încuraja să-și continue studiile, dar și de a elabora un studiu pentru identificarea disconfortului simțit de copiii de etnie romă la școală prin oferirea recomandărilor pentru soluționarea acestora.
Și instituțiile ce țin de domeniul ocupării forței de muncă a primit niște recomandări.  ”Familiile tinere este necesar ca să beneficieze de suportul statului pentru a primi un teren de construcție, să se creeze locuri de muncă pentru angajarea persoanelor de etnie romă, să se organizeze cursuri pentru formare profesională pentru persoanele neșcolarizate iar salariile pentru persoanele care nu au studii să fie majorate”, a specificat mediatorul comunitar.
Însă în ceea ce privește integrarea romilor în societate, situația e mai complicată. ”Lupt cu acest fenomen și am început să pun câte puțin lucrurile la locul lor. Romii din oraș au început să capete tot mai multă încredere într-o persoană de aceeași etnie ca și ei, fapt care le inspiră siguranță și au început să colaboreze cu toata echipa din primărie. Așadar, sunt multe sfere în care încerc să aduc schimbarea, pentru că chiar îmi doresc un viitor mai bun pentru societatea romă. Luptăm cu vicii, precum cerșitul și vagabondajul, muncim pentru a spori doza de încredere în sine în rândul romilor”, a conchis Maria Apostol.
În urma Recensămîntului efectuat  de mediatorul comunitar al primăriei Călărași, Maria Apostol, în 2018 erau înregistrați 830 de persoane de etnie romă, ceea ce constituie 19% din întrega populație a orașului Călărași.
NOTĂ: Situația romilor nu s-a schimbat în bine, deși în ultimii 17 ani Guvernul și-a asumat responsabilitatea de a contribui la îmbunătățirea situației romilor. La moment,  Coaliția ”Vocea Romilor” elaborează diferite metode care pot servi drept exemplu de implimentare a politicilor publice, inclusiv Hotărîrea de Guvern nr. 734. Această posibilitate există datorită proiectului „Pas cu Pas Găsim Soluții pentru Romii din Moldova”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *