La Călărași, izolatorul de detenție a fost reparat cu forțele proprii

Prin Izolatorul de detenție provizorie al Inspectoratului de Poliție din Călărași au trecut în acest an aproximativ 200 de persoane. Izolatorul se găsește la subsolul instituției, iar la moment aici sunt funcționale 5 celule, din cele 11 existente.

Potrivit comisarului Marin Cernei, izolatorul de la Călărași este actualmente în stare satisfăcătoare. ”S-au făcut reparații din resursele financiare pe care le avem în instituție, fără vreun ajutor din exterior. Evident că bugetul nostru este unul limitat, așa că nu am reușit să facem îmbunătățiri semnificative. Din păcate, raionul Călărași nu a fost selectat printre cele 15 izolatoare de detenție provizorie din țară prevăzute pentru a fi reconstruite capital până la finele anului 2020”, ne-a comunicat Marin Cernei.
Potrivit șefului de inspectorat, instituția ar avea nevoie și de o autospecială care să corespundă standardelor cerute pentru transportarea persoanelor aflate în custodia poliției. ”Avem o dubiță pe care o utilizăm în acest scop, însă starea ei este deplorabilă, ea fiind foarte veche”, a subliniat Marin Cernei. Dânsul a mai comunicat că anterior la Călărași fusese adusă o asemenea autospecială, însă, din cauze mai puțin clare, aceasta a fost luată înapoi și redirecționată Inspectoratului de poliție din Strășeni.
În privința alimentației persoanelor plasate în izolator, comisarul ne-a declarat că există un contract de prestări servicii cu o companie ce furnizează servicii de alimentare de 3 ori pe zi. ”Se alimentează chiar destul de bine deținuții noștri”, a făcut o remarcă Marin Cernei.
De remarcat că acum doi ani, Izolatorul de detenție preventivă din Călărași a fost vizitat de un grup de experți din cadrul Consiliului Național pentru Prevenirea Torturii. În raportul întocmit de aceștia în urma vizitei, se includeau nouă recomandări pentru asigurarea unor condiții optime pentru persoanele reținute. Printre acestea, în capul listei se înscria identificarea unui alt loc pentru deținerea persoanelor aflate în custodia poliției, deoarece, potrivit experților ”este inoportună efectuarea de reparații capitale în încăperile izolatorului din motivul că umiditatea foarte mare în subsol și problemele la funcționalitatea apeductului pot aduce la revenirea situației nesatisfăcătoare de până la reparație în foarte scurt timp”.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *