ESENȚIAL. Lucia Bacalu: De ce a câștigat alegerile la Ungheni Alexandru Ambros?

Pentru prima oară, după 16 ani, unghenenii și-au ales primarul din primul tur. Asta, chiar dacă, cu doar trei luni în urmă, nimeni nu credea că ar putea să se întâmple așa. Nici măcar Alexandru Ambros nu credea că ar putea obține un scor atât de bun.
Vechea guvernare, din care făcea parte la acel moment și Alexandru Ambros, el fiind membru al Partidului Democrat, a fost nevoită (impusă) să se retragă, dând locul altor formațiuni politice. Reprezentanții acestora în teritoriu, trebuie să recunoaștem, nu-l agreau pe Alexandru Ambros.
Astfel, dânsul s-a pomenit în situația în care nu mai putea conta, la alegerile locale generale, nici pe Partidul Democrat, care, era deja dovedit, nu se bucura de popularitate în municipiul Unghen, nici pe noile forțe politice.
Trebuia să ia o decizie. Și, din punctul meu de vedere, a luat-o pe cea mai înțeleaptă: și-a anunțat demisia din Partidul Democrat, astfel obținând libertatea de a merge în alegeri cu un slogan, care a prins la public – ”Împreună pentru Ungheni”, împreună însemnând toți locuitorii municipiului, indiferent de preferințele lor politice.
Trebuie să fim naivi să credem că acest fapt i-ar fi asigurat victoria, dar a fost primul pas spre ea. Indiscutabil, l-a ajutat și experiența, dar și echipa pe care și-a format-o și care a lucrat bine.
Nu zic impecabil, pentru că au fost câteva momente mai puțin inspirate – mă refer la acele spoturi în care niște ”neni și tanti” chemau unghenenii să-l voteze pe Alexandru Ambros. Au fost plictisitoare și se vedea de la o poștă, în multe cazuri, să sunt texte citite sau învățate pe de rost. De altfel, astfel de spoturi, la fel de plictisitoare, au avut și alți candidați – deci, nimic original. Nici voturi nu aduc.
Trebuie să ne învățăm să realizăm spoturi adevărate, cu mesaje foarte clare, care să impresioneze. Ar fi cazul s-o facem chiar de mâine, căci sunt atâtea mesaje care trebuie transmise unghenenilor pentru a-i mobiliza, astfel ca sloganul cu care a învins Alexandru Ambros să devină un mod de viață pentru fiecare locuitor al municipiului Ungheni.
Ceea ce i-a asigurat o victorie sigură noului-vechi primar  a fost, cred eu, comportamentul contracandidaților săi.
Să nu se supere nimeni, dar, după ce au devenit cunoscute numele celor șase contracandidați, era clar: Alexandru Ambros învinge. Chiar dacă nu ar fi făcut absolut nimic, ar fi obținut victoria.
Am urmărit cu atenție comportamentul candidaților la funcția de primar al municipiului Ungheni și, la un moment dat, ca cetățean, mai că nu mi-am zis: ”Doamne ferește să ajungă aceștia în fotoliul de primar”.
Pe unii dintre ei, se creea impresia, iată-iată îi apucă leșinul. Pe alții parcă îi înțepase ceva, de nu puteau să se oprească din isteriile zilnice.
Acestora – și din prima categorie, și din a doua – ar trebui să le mulțumească AlexandruAmbros. Tare i-au mai ajutat să devină primar.
Sper ca măcar unii dintre ei să înțeleagă cu ce au greșit, căci majoritatea au devenit consilieri municipali și raionali și ar trebui să se apuce serios de muncă. Gata cu somnul, gata cu baricadele.
Nu pot să nu vorbesc și despre unele declarații sub orice critică. Mă refer la afirmațiile, gen că orașul Ungheni e cel mai mizerabil, că e plin de gunoi și borți… Mă întreb: cum poți să vrei să fii primar într-un oraș pe care îl descrii lumii în așa hal? Mergeți la Hambrug, la Paris sau Washington și veți găsi, cu sigiranță, și acolo lucruri ce arată jalnic. Dar, dacă-ți iubești localitatea, o iubești necondiționat, indiferent de circumstanțe. Sau greșesc?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

4 Comments

    • Pinscher Pitic – Zwergpinscher Azi am observat ,că transportul public în loc de tricolor,atârnă gândacul de Colorado…În rest condiții nici vorbă,trebuie să ardă tot prin cartierul Dănuțeni in preajma cimitirului,căci pe-acolo ard în flăcări și apoi poate ne va aduce măcar vreo câteva căruțe cu cai să ne deplasăm in Centru.

      Reply
  • Eu as avea o alta explicatie,cum a ajuns nenea asta din nou primar! Orasul e plin de hoti parfumati( oameni de afaceri), care direct sau indirect au avut de a face cu Ambros! Fie ca li s- a dat un lot de teren ilegal sau o aprobare,fie ca au luat licitatii trucate( de altfel la treuca primariei stau cam 6 firme,care castiga licitatiile an de an) sau alte bineficii! Toti astea,au inteles,ca daca vine un alt primar,va fi prapad! Au facut baricada in jurul lui Ambros,doar ,doar,ca sa mai doarma linistit vre- o 4 ani!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *