Un nou bust a ajuns la Călărași. Deocamdată, și-a găsit locul în Consiliul Raional

În fotografie: Sergiu Artene și Ludmila Sfârloagă la dezvelirea bustului lui Ferdinand I

La mijloc de octombrie, la Călărași, a fost sfințit bustul lui Ferdinand I Întregitorul, instalat, temporar, în incinta Consiliului raional.
Ulterior,  după ce va primi aprobarea de la Consiliul Național pentru Monumente de For Public, bustul va fi transferat în Scuarul Domnitorilor, alături de busturile lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza.
De notat că toate aceste lucrări, cu excepția bustului lui Alexandru Ioan Cuza, sunt donații ale Societății cultural-istorice ”Mihai Viteazul” din Ploiești, județul Prahova. Reamintim că raionul Călărași este înfrățit cu județul Prahova din 19 februarie 2015.
”Regele tuturor românilor, Ferdinand Întregitorul, a poposit din nou pe teritoriul Romaniei Mari, la Călărași”, a afirmat, în cadrul ceremoniei de inaugurare, Ludmila Sfârloagă, vicepreședinta Consiliului Județean Prahova.
În semn de apreciere pentru finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului Scuarul Domnitorilor și pentru consecvența în promovarea literaturii și valorilor neamului românesc, dânsa i-a înmânat președintelui raionului, Sergiu Artenee, o diplomă de excelență.

În fotografie: Sergiu Artene și Ludmila Sfârloagă la dezvelirea bustului lui Ferdinand I

”Aceste monumente au readus orașul Călărași din Moldova la spiritul românesc din ianuarie 1918”, a afirmat Mircea Cosma, președintele Socetății ”Mihai Viteazul” din Ploiești, present și dânsul la eveniment.
”Am trăit prea mult fără aceste monumente. Ceea ce am făcut nu este pentru noi, ci pentru cei care vin din urma noastră. Acești întregitori sunt, de fapt, o călăuză pentru noile generații și reprezintă o lecție de istorie care trebuie învățată”, a subliniat, la rândul său, Sergiu Artene.
Bustul a fost sfințit de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *