Gata cu costumele stilizate la Palatul de cultură din Ungheni. Cine confecționează noile costume și cât vor costa

După mai bine de jumătate de secol, Ansamblul de dansuri populare ”Struguraș” de la Palatul de Cultură din Ungheni va avea costume naționale autentice.
”Ne dorim să avem o imagine bună peste tot unde mergem cu acest colectiv, prezentându-ne cu vestimentația tradițională executată după toate regulile”, a explicat directoarea instituției, Silvia Zagoreanu.
Prima cămașă a ajuns deja la Ungheni. A venit tocmai de la Soroca, din satul Vădeni, căci costumele sunt confecționate de către meșterii populari Serafima și Simion Lungu.
Per total, vor fi cusute costume pentru opt perechi de dansatori. Fetele dansatoare vor avea ii brodate manual, catrințe țesute în stative, poale (sau jupoane – e fusta albă de sub catrință) și brâie. Băieții vor avea cămăși și brâie.
Costul total al celor 16 costume e de 63200 de lei, bani oferiți de Primăria Ungheni.
Fiiind întrebată de ce a fost nevoie de costume noi pentru ”Struguraș”, Silvia Zagoreanu a spus: ”Ca și orice haină pe care o purtăm, costumul popular se uzează. Nu s-au mai confecționat costume la Palatul de cultură din Ungheni de mult timp, iar cele pe care le avem sunt cam toate stilizate. Ne-am propus să îmbogățim garderoba cu costume veritabile. Nu mai putem accepta fustele alea cu struguri, croite roată, care se făceau la fabrică pe vremea comunistă. Gata. Le îmbrăcăm de nevoie, când trebuie să scoatem toată lumea de la palat în scenă, dar pentru o prezentare serioasă, mai ales în străinătate, unde trebuie să reprezentăm țara, neamul, nu mai merge costumul stilizat”.
De notat că ansamblul ”Struguraș”, condus de Nina Pricladova, este foarte solicitat și participă anual la numeroase festivaluri, spectacole atât în Republica Moldova, cât și peste hotare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *