Vor să doneze pentru campaniile electorale? O pot face, dar sumele vor fi mult mai mici

Deputații au votat micșorarea plafoanelor donațiilor pentru campania electorală. Totodată, noile prevederi permit să facă donații și cetățenilor Republicii Moldova care au obținut venituri în afara țării, transmite IPN.

Astfel, plafonul donațiilor în contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală este de șase salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice și 12 salarii medii în cazul persoanelor juridice.
Până acum, conform art. 41, p. e)  din Codul electoral al Republicii Moldova, plafoanele donaţiilor din partea persoanelor fizice şi juridice în contul “Fond electoral” pentru o campanie electorală constituiau 50 şi, respectiv, 100 de salarii medii lunare pe economie stabilite pentru anul respectiv.

În cazul cetățenilor Republicii Moldova care au obținut venituri în afara țării, acest plafon nu va depăși trei salarii medii lunare pe economie.
Donațiile în numerar sunt permise până la trei salarii medii pe economie, iar donațiile care vor depăși această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.
Prevederile legale au fost votate de 57 de deputați. La propunerea președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, proiectul de lege urmează a fi votat în lectură finală în sesiunea extraordinară a legislativului din luna august.
De notat că salariul mediu pe economie în 2019 este de 6975 lei.
Anterior, deputațții au votat și pentru anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *