Oficial. Circa 70% din plățile pentru sănătate în Moldova sunt „plăți din buzunar”

Imagine simbol

„Cu regret, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că circa 70% din plățile pentru sănătate în Republica Moldova sunt „plăți din buzunar”, achitate de cetățeni atât oficial, cât și neoficial, deși ei beneficiază de polițe de asigurare”.
Afirmația aparține ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, și a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Ruslan Flocea, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, Ala Nemerenco, a spus că este binevenită informarea și instruirea medicilor pe segmentul de anticorupție și integritate.
Dar este necesar ca această informare să acopere și segmentul populației, care trebuie să conștientizeze că practica plăților medicale neoficiale este ilegală. În sistemul existent de asigurare medicală obligatorie, cetățenii beneficiază de servicii medicale gratuite.
”Instituțiile medicale au obligația de a fi un exemplu de integritate și transparență”, a subliniat ministra.
În context, directorul CNA, Ruslan Flocea, a menționat că eradicarea practicilor de colectare a plăților directe din buzunarul cetățenilor este unul din principalele obiective pe care și le poate asuma CNA în comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dat fiind faptul că populația își exprimă tot mai des nemulțumirea vizavi de acest fenomen ilegal.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *