Lecția oferită de istoricii ungheneni

Zeci de profesori de istorie și membri ai Asociației Istoricilor ,,Nicolae Iorga” din Ungheni au venit, pe 23 august, la Troița Martirilor Neamului, pentru a comemora victimele regimurilor totalitare și autoritare.

Anterior, pe 21 august, Guvernul a decis să declare ziua de 23 august zi de doliu.
În acest an, se împlinesc 80 ani de la semnarea odiosului pact Ribbentrop-Molotov. Cu această ocazie, Guvernul din Federația Rusă a decis să-l publice şi să fie expus de Arhiva Federală.
Uniunea Sovietică şi Germania „au discutat în deplină confidenţialitate chestiunea delimitării sferelor de interese de ambele părţi ale Europei de Est”, scrie în acest document.
Documentul, cunoscut şi ca „Pactul Commu-nazi” (de la termenii „comunism” şi „nazism”), cuprinde trei clause: 1. împărţirea Finlandei şi a celor trei state baltice (Lituania, Letonia, Estonia); 2.Polonia,  inclusiv posibila ei dispariţie ca stat independent; 3. Basarabia, pe care și-o dorea URSS.
Ulterior, urmare a acestui pact, URSS a invadat Finlanda – în noiembrie 1939, a ocupat Basarabia – la 28 iunie 1940; a instalat guverne marionete în statele baltice; a ucis 22.000 de militari polonezi la Katyn între 1940 şi 1941.

Fotografii: facebook.com/ Corneliu Prepeiliță (președintele Asocieției Istoricilor ”Nicolae Iorga” din Ungheni)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *