Oameni de lângă noi | Doamna ce vrea să adune istoria fântânilor din Bravicea într-o carte

Născută la Bravicea Călărașilor, fiind, la momentul de față, conferențiar universitar la Universitatea Agrară din Moldova, Asea Timuș a decis să revină la cele sfinte. A început să scrie istoria fântânilor din satul ei de baștină.
Dânsa și-a propus să facă o retrospectivă a fântânilor din Bravicea. Astfel, acumulează tot ce se poate cunoaște despre o fântână, începând cu numele celui ce a săpat-o, apoi a îngrijit-o și o mai îngrijește, despre istorii și legend ale fântânilor de la Bravicea.
Ulterior, toate acestea se vor regăsiîntr-o carte. ”Probabil, va fi prima carte de acest gen din Republica Moldova”, a făcut dânsa o remarcă.
A reușit deja să adune sute de fotografii cu fântânile din sat. Urmează să le scrie și istoriile.
”Nu îndrăznesc să zic când va fi gata cartea,  pentru că este încă foarte mult de lucru. Am apelat și la ”Clubul femeilor” din Bravicea, pentru a mă ajuta”, a spus Asea Timuș.

Asea Timuș lângă fântâna copilăriei sale

Ideea de a scrie o astfel de carte s-a născut acum trei ani, la prima ediție a festivalului ”La Hramul căruțașilor”. ”M-am gândit că satul Bravicea nu ar fi apărut, dacă nu ar fi existat un om, un cal și o căruță. Dar calul și omul au nevoie de apă. Cum s-ar fi oprit aici, în zona noastră, dacă nu ar fi existat o fântână din care să bea apă”, povestește Asea Timuș.
Atunci a apărut și întrebarea: ”Oare știe lumea când a fost săpată o fântână sau alta? Dar numele celui ce a săpat-o sau a ctitorit-o?”.
În sat este fântâna lui Sârghi Lungu, și fântâna lui Taran, și fântâna lui Grigorcea sau fântâna lui Cogâlniceanu…
Cu siguranță, Asea Timuș le va scrie istoria, care, speră ea, va devein o carte de vizită a satului Bravicea.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *