Începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Cât va dura și ce se face în biserici

Imagine simbol

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de mâine, 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor și Postul Sfintei Marii.
Acesta ține până pe 28 august, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului.
Solicitat de IPN, Petru Storoja, preot al Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae din Chișinău, a spus că postul este unul foarte strict, asemenea Postului Mare, dinaintea Paștelui.
Pește se consumă numai pe 19 august, când este marcată Schimbarea la Față a Mântuitorului. În rest, nu se consumă carne, lactate, ouă.
În această perioadă, este nevoie ca enoriașii să postească nu doar alimentar, dar și duhovnicește. „Rugăciunea, milostenia și faptele bune sunt aripile cheie ale postului. Dacă în post nu iertăm, atunci degeaba postim. Dacă postul constă în abținerea de bucate, dar se fac păcate în continuare, este ca și cum ai face un pas înainte și un pas înapoi”, a spus Petru Storoja.
În prima zi de post, în unele lăcașe sfinte se scoate Sfânta Cruce. Slujbă se va face duminică, 18 august, apoi pe 19 august, când este sărbătorită Schimbarea la Față a Mântuitorului.
Liturghie va fi și pe 25 august, duminica, și pe 28 august, când se va sărbători Adormirea Maicii Domnului.
În zilele când se săvârșesc liturghiile, creștinii se pot împărtăși.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *