Economist: Exporturile moldovenești au înregistrat 0% creștere în ultimul an

În ultimul an, exporturile Republicii Moldova s-au plafonat la nivelul de 2750 milioane dolari, creșterea înregistrată fiind de 0%.
Declarația îi aparține economistului IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
Pentru a fi asigurată o creștere a exporturilor, Veaceslav Ioniță are două recomandări care, în opinia lui, ar trebui implementate urgent de autorități.
În primul rând, trebuie deblocate și demonopolizate exporturilor de grăunțoase.
„În opinia mea, cel mai mare potențial de creștere a exporturilor moldovenești o are producția de cereale și oleaginoase, însă obstacolul de bază este capacitatea redusă de export. Problema numărul 1 a fermierilor nu e producția agricolă, dar dificultățile enorme la export”, scrie dânsul pe blogul său.
Un al doilea pas necesar este consolidarea Zonelor Economice Libere (ZEL) în atragerea investițiilor străine în industrie.
„În opt ani, investițiile în industrie prin Zonele Libere au fost de 280 de milioane dolari americani, s-au creat peste 18 mii locuri de muncă. Or, în prezent ZEL-urile asigură 11%  din totalul exporturilor moldovenești”, scrie economistul.
Veaceslav Ioniță consideră că ZEL-urile trebuie să devină un centru de inovare și dezvoltare industrială, iar pentru aceasta este necesar de crescut capacitatea lor de atragere a investițiilor. Dânsul consideră oportună comasarea ZEL-urilor, care va duce la creșterea potențialului lor de atragere a investițiilor.
(IPN)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Export din Moldova = cineva se îndoaie de muncă și Vama se umflă expres de “GHINE” . 0% un semn bun, pozitiv, optimist. Să mai lase pixul din mâna analfabeții funcționali publici, și la muncă.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *