Prețul carburanților versus salariul mediu. Cine și câtă benzină poate cumpăra

La începutul lunii august, s-a înregistrat cel mai mic preț din acest an la petrol – 61 de dolari americani per baril. Pe piețele europene scăderile prețului s-au resimțit la prețurile la carburanți, lucru care nu se întâmplă și în Republica Moldova, acolo unde de aproape 3 luni plătim la fel de mult pentru benzină și motorină.
Ultima scumpire (în medie cu un leu sau cu peste 16%) a avut loc la 16 mai: prețul unui litru de benzină a ajuns la 19,5 lei, iar a motorinei – la 17 lei.
Carburanții în Moldova ar fi trebuit să se ieftinească nu doar datorită scăderii prețului la petrol, ci și pentru că leul moldovenesc s-a apreciat cu peste 3% în raport cu dolarul american.
Conducătorii auto nu mai scandează că preţurile sunt mari. Dar sunt oare cu adevărat mari?
Prețul carburanților versus salariul mediu.
Cine și câtă benzină poate cumpăra

E scumpă sau ieftină benzina? Pentru a înțelege mai bine, trebuie să cunoaștem câtă benzină poate cumpăra un cetățean dintr-un salariu mediu.
Un top în acest sens a fost pregătit pentru RIA Novosti, iar pentru formarea datelor statistice oficiale s-au luat în considerare preţurile pentru benzină cu cifră octanică 95, afişate în staţii la începutul lunii iulie curent.
Cea mai mare cantitate de benzină din salariul mediu pot să-și cumpre locuitorii Luxemburgului – 2900 litri de benzină lunar.
Pe locul doi se situează Norvegia, unde salariul mediu ajunge pentru a cumpăra 2250 de litri de benzină.
Austria, Irlanda și Marea Britanie completează primele cinci poziţii. Locuitorii acestor state pot cumpăra mai mult de 1.900 litri de benzină pe salariile lor lunare medii.
În Italia, cu un salariu mediu lunar poți cumpăra 1126 litri de benzină, în Franța – 1551 litri, iar în
Germania – 1723 litri.
Federaţia Rusă se află în mijlocul listei. Cu salariile lor lunare medii, rușii îşi pot cumpăra aproximativ 927 de litri de benzină 95. Cetăâenii României pot cumpăra lunar cu salariul lor mediu 487 litri de benzină, iar ucrainenii – 280 litri.
Apropo, benzina vândută în Ucraina este una dintre cea mai accesibilă din Europa, însă salariile mici nu îi permite să fie accesibilă pentru populaţie.
Cetățenii Republicii Moldova pot cumpăra, la momentul de față, cu un salariu mediu pe economie (6975 de lei), 358 litri de benzină sau 388 litri de motorină.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *